Orosz szakértő: Még nem gondolom, hogy Magyarország kész lenne lerohanni Kárpátalját

Orosz szakértő: Még nem gondolom, hogy Magyarország kész lenne lerohanni Kárpátalját

Még nem gondolom azt, hogy Magyarország kész Ukrajna beleegyezése nélkül, vagyis közvetlen hadműveletek során átvenni az ország valamely magyarok lakta részét. Egyelőre nem látok ilyen kilátást

- fogalmazta meg véleményét Vlagyimir Zsarihin, az oroszországi székhelyű FÁK-országok Intézetének igazgatóhelyettese szombaton a TASSZ orosz állami hírügynökség szerint. A 24.hu tolmácsolása alapján az orosz szakértő valószínűtlennek tartja, hogy Kijev önkéntes hozzájárulását adná az érintett területek átengedéséhez. Zsarihin mindemellett a kárpátaljai magyar nemzeti közösségek esetleges „Magyarországhoz csatlakozásáról szóló döntését” sem látja valószínűnek.

Zsarihin úgy vélekedett, hogy „ha Kijev nem egyezik bele, akkor erőszakkal védi meg Ukrajna területi integritását”.

Ukrajnában jelenleg több mint 150 ezer magyar él, túlnyomórészt Kárpátalján, ahol arányuk hozzávetőleg 12 százalékot tesz ki az ottani népességhez képest a legutóbbi adatok szerint (mostani arányuk ennél vélhetően már jóval alacsonyabb lehet). 

Az orosz állami hírügynökség oldalán megjegyzik, a magyar kormány többször is kifejezte aggodalmait (vitatható eredményességgel - a szerk.) az ukrajnai magyar nemzeti kisebbség jogaival kapcsolatban, különösen a csorbát szenvedett nyelvhasználati jogok terén.