Balassa Péter: 530-600 milliárd forintos többletbevételt termel az államkasszának a rekordmagas infláció, amit az embereknek kell megfizetniük

Balassa Péter: 530-600 milliárd forintos többletbevételt termel az államkasszának a rekordmagas infláció, amit az embereknek kell megfizetniük

Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője azonnali kérdés formájában jelezte, hogy a párt az alapvető élelmiszerek nullaszázalékos áfájának bevezetését javasolja a kormánynak, ami a családoknak hatalmas segítséget és megtakarítást jelentene. Emlékeztetett rá, hogy a rekordmagas infláció jó a magyar kormánynak, mert az adófizető magyar állampolgárok 530-600 milliárd forinttal többet fognak befizetni a magyar államkasszába, ezt a pénzt pedig a lakosságnak kell majd kigazdálkodnia.

A jobbikos képviselő úgy fogalmazott, hogy a magas infláció miatt az élelmiszerárak rekordmagas áfájának inkább az emberek zsebében kellene maradnia és ha ezt a javaslatot a kormány nem támogatja, akkor világosan látszik, hogy a magas inflációt az emberekkel akarja megfizettetni.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában annyit tudott mondani, hogy rendkívüli időket élünk jelenleg a szomszédos országban zajló háború miatt, ennek hatása az áremelkedés. Az államtiktár szerint a kormány már eddig is sokat tett azért, hogy a lakosságot megvédje a magas áraktól.

Mai sajtótájékoztatóján áfamentességet követelt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is az olyan gyermeknevelési cikkekre, mint a cumisüveg, a bébiétel és a pelenka. Egy olyan etikai kódexet íratnának alá a kereskedelmi láncokkal, amely garantálja, hogy ezt az adócsökkentést átengedik a rendszeren. Ezt követően pedig egy teljesen korszerű, online rendszeren keresztül követhetővé tennék, hogy az árak változtatása mögött áll-e piaci folyamat vagy sem.