Orbán Viktor elvesztette az egyik kritikusát: lemondott Jaroslaw Kaczynski

Jarosław Kaczynski, Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének (b) és Jarosław Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója (j) Varsóban 2021. június 30-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Lemondott a lengyel kormányfőhelyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski, aki ezentúl csak a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnökeként akarja folytatni munkáját - ezt a politikus maga jelentette be kedd reggel közölt interjújában az MTI beszámolója szerint.

"Benyújtottam lemondásomat a kormányfőhöz, el is fogadta. Tudomásom szerint az államfő is aláírta"

- közölte Kaczynski a PAP hírügynökséggel. Elmondta: a kormányfőhelyettesi poszton Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter váltja fel.

Kaczynski már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, akkor azt mondta, hogy már év elején távozik posztjáról. Döntését a keddi beszélgetésben is a PiS hatékonyabb irányításának szükségességével hozta kapcsolatba a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Megerősítette, hogy távozását az ukrajnai háború miatt halasztotta el eddig.

Az Ukrajnát ért orosz agresszió után Orbán Viktort többször is kérdőre vonta Jaroslaw Kaczynski, többek között azért, mert nem ítélte el Oroszország vélelmezett háborús bűneit.