Kaczyński szerint Orbánnak szemorvoshoz kell fordulnia, ha nem látja, mi történt Bucsában

Kaczyński szerint Orbánnak szemorvoshoz kell fordulnia, ha nem látja, mi történt Bucsában

A legbefolyásosabb lengyel politikusként emlegetett Jarosław Kaczyński elég súlyos bírálatot fogalmazott meg Orbán Viktorral kapcsolatban, amiért a magyar kormányfő nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai Bucsában civilek ellen tömegesen elkövetett gyilkosságok miatt – vette észre a Politico hasábjain a 24.hu.

Egy lengyel rádiónak adott pénteki interjújában a lengyel miniszterelnök-helyettes és egyben a Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője konkrétan kijelentette:

„Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz.”

Orbán azonnali tűzszünetet javasolt Putyinnak, Budapestre hívta az orosz és az ukrán elnököt

Szerdán nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor, ahol újságírói kérdésekre is válaszolt. 

A magyar miniszterelnök szerdán megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy azonnali tűzszünet elrendelését javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, azonban nem volt hajlandó egyértelműen elítélni Oroszországot a bucsai népirtásért, arra hivatkozva, hogy az összes atrocitást független módon ki kell vizsgálni, ez az EU álláspontja, így a magyar kormányé is. 

Az orosz-ukrán háború a Politico cikke szerint nagy terhet ró a Magyarország és Lengyelország közötti, baráti szövetségre. Varsó haragját különösen az váltotta ki, hogy Orbán továbbra is szoros kapcsolatot ápol Putyinnal, és míg Lengyelország az Oroszország elleni energia-embargó egyik legnagyobb támogatója, addig a magyar kormány számára ez jelenti a „vörös vonalat” – bár a szankciók kérdéséhez is sajátosan állnak hozzá a fideszes EP-képviselők.

Kaczyński az interjúban kilátásba helyezte, hogy a Budapest és Moszkva közötti kapcsolatnak a magyar-lengyel szövetségre is hatása lehet. Szavai szerint

ha ez így folytatódik, nem fogunk tudni úgy együttműködni [Magyarországgal], ahogy eddig.

A lap megjegyzi, hogy ez azért is erős kijelentés, mert Lengyelország és Magyarország az Európai Unión belül eddig jellemzően összefogott azért, hogy ne kelljen megfelelniük a közösség jogállami és demokratikus normáinak, így azonban az Orbán-kormány teljesen egyedül maradhat. Orbán szerdai beszédében ugyan békítő hangot ütött meg Varsóval szemben, hangsúlyozva, hogy Magyarország szövetségét meg kell szilárdítani Lengyelországgal, „hiszen egyedül nem lehet állva maradni egy ilyen viharban”.

Megérkezett Kijevbe a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő

Az ukrán fővárosba ért Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök, valamint Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes.

Kaczyński március közepén Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel, illetve a cseh és a szlovén kormányfőkkel együtt Kijevbe utazott, hogy személyes támogatásukról biztosítsák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. A szlovák kormányfő ennek elmulasztását később megbánta, az azonban nem derült ki, Orbán Viktor miért döntött úgy végül, hogy nem utazik oda a többi térségbeli vezetővel.