A kontár építőipari vállalkozók okozhatták a Jókai utcai omlást

A kontár építőipari vállalkozók okozhatták a Jókai utcai omlást

A kivitelezők gyakorlatilag semmilyen munkavédelmi előírást nem tartottak be

- nyilatkozta az Indexnek a Jókai utcai omlás kapcsán egy munkavédelmi szakértő hangsúlyozva, hogy az épületben zajló munkálatok nyomán ugyanez a beruházás néhány héttel korábban kigyulladt, ami csak úgy fordulhatott elő, hogy gyúlékony anyagok lehettek a tetőn, ami szigorúan tilos.

A Piac és Profit cikke arra keresi a választ, hogy a rengeteg biztonsági előírás és ellenőrző hatóság ellenére, hogyan történhetett meg egy ilyen súlyos tragédia.

Ezt csak az értheti meg, aki ismeri a magyar építőipar jelenlegi helyzetét. Ha engem valaki megkeres egy megbízással, akkor azt leghamarabb 2025-re tudnám vállalni, mert a piacon nincs elég képzett munkaerő, én meg dilettánsokkal nem vagyok hajlandó dolgozni. A probléma évekkel ezelőtt kezdődött amikor a szakemberek egyszerűen kivándoroltak nyugatra, ahol kevesebb munkáért nagyságrendekkel több pénzt fizettek

- mondta el a lapnak egy építőipari vállalkozó.

 A másik gond, hogy a szakképzetlen munkaerő képzésére kapott uniós pénzek minden jel szerint köddé váltak.

Többször találkoztam olyan brigáddal, amelynek tagjai hátrányos helyzetű térségből érkezett emberek voltak és akik semmilyen építőipari feladatot nem tudtak nemhogy profin, de még elfogadható szinten sem megoldani. Amikor megkérdeztem a vezetőjüket, azt állította, hogy mindnek hivatalos papírja van arról, hogy szakképzett kőművesek. Ez két dolgot jelenthet, vagy hamisak a papírok, vagy az oktató cégek az uniós pénzek lenyúlása érdekében boldog-boldogtalannak végzettséget igazoló papírokat gyártottak

- hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint ha ilyen körülmények között minden építkezéshez három ellenőrt állítanának, akkor vagy leállna a magyar építőipar, vagy az ellenőröknek csukott szemmel kellene dolgozniuk.

A lap szerint az elmondottak alapján a Jókai utcai tragédia, vagy a hasonló esetek kódolva vannak a jelenlegi rendszerben.

Belvárosi házomlás: az egyik sérült életveszélyes állapotban, külön nyomozócsoport vizsgálja az ügyet

Külön nyomozócsoport vizsgálja a hétfői VI. kerületi, terézvárosi házomlás ügyét - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-nek. Csécsi Soma elmondta: továbbra is foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt zajlik a nyomozás. Már 31 tanút hallgattak ki: 23-an az építkezésen dolgozók közül kerültek ki, a többi tanú között pedig két sérült is van.

A portfolio.hu pedig azt derítette ki, hogy a Jókai utcai házban zajló luxusberuházás egy 15 lakást magába foglaló projekt. A beruházó 70-180 négyzetméter alapterületű lakásokat tervez megvalósítani, amiket mintegy 150 millió forintos ártól kínál eladásra, a legnagyobb lakás ára a 400 millió forintot is meghaladja.