40 éves csúcson volt az infláció júniusban az USA-ban

biden, usa
Joe Biden amerikai elnök a közelmúltban az Egyesült Államokban elkövetett fegyveres ámokfutásokkal kapcsolatban tartott sajtóértekezletére érkezik a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2022. június 2-án.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statitsics szerdán azt közölte, hogy

a májusi 8,6 százalék után júniusban új 40 éves csúcsra, 9,1 százalékra nőtt az éves infláció és meghaladta az elemzői várakozások átlagában szereplő 8,8 százalékot is.

Az MTI azt írja, havi szinten a fogyasztói árak 1,3 százalékkal emelkedtek júniusban, miután májusban a növekedés lassabb, 1 százalék volt. Szakértők 1,1 százalékos havi emelkedésre számítottak.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 0,7 százalék volt júniusban a májusi 0,6 százalék után, éves szinten ugyanakkor 5,9 százalékra lassult a növekedés a májusi 6 százalékot követően.

Elemzők szerint az infláció valószínűleg nem fog egyhamar a járvány előtti szintre esni, és még sokáig a Fed 2 százalékos célja felett marad, mivel az ellátási zavarok továbbra is fennállnak, és az energia- és élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak.