Balassa Péter: Vonják ki a forgalomból az ötforintosokat!

Balassa Péter: Vonják ki a forgalomból az ötforintosokat!

A jobbikos politikus szerint amennyiben az ötforintosokat kivonnák a forgalomból, rengeteg közpénzt lehetne megspórolni.

Egy ötforintos előállítási költsége körülbelül 20-25 forint lehet

- hívta fel a figyelmet Balassa Péter.

A Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ötforintos érmékből jelenleg mintegy 740 millió darab van forgalomban, ami azt jelenti, hogy ha beszorozzuk a 740 millió darab ötöst a 25 forinttal, akkor kiderül, hogy ez több milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek.

2021-ben volt egy lakossági felmérés, amely szerint a lakosok 61 százaléka utasította el az ötforintos használatát. Egy 2022-es felmérés során pedig már 82 százalékos az elutasítottság

- közölte Balassa Péter.

A Jobbikos politikus ezért javasolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, hogy fontolják meg az ötforintos kivonásának lehetőségét.

Balassa Péter: Matolcsy elismerte, hogy veszteséges az 5 forintos, de azt továbbra sem tudni, mennyire

Mint kedden megírtuk, Matolcsy György válaszolt a jobbikos Balassa Péter írásbeli kérdéseire, és közölte, hogy nem vonják ki forgalomból az ötforintos érméket. Pedig azt még a jegybankelnök is elismerte, hogy a jelenlegi fémárak mellett most tényleg többet ér egy 5 forintos érme 5 forintnál, de aztán igyekezett megmagyarázni, miért is nem érné meg kivonni a forgalomból ezeket.

Balassa Péter szerint ha valaki megnézi a 2008 január elsején történt 1 és 2 forintos érmék kivonásának politikai és gazdasági hozadékát, akkor megállapítható, hogy 2008-ban sem történt semmilyen drágulás és semmilyen plusz terhet nem rótt a lakosságra.

Ez azt jelenti, hogy 2022-ben ha ez megtörténne az ötforintosokkal, az sem jelentene plusz költséget. Ezért nem tudom elfogadni azt a választ, amit írásban az MNB elnöke számomra elküldött, hogy jobb forgalomban tartani, mert óriási költséget jelentene a kivonása

- tette hozzá Balassa Péter hangsúlyozva, ha az ötforintosokat kivonnák, akkor rengeteg (köz)pénzt lehetne megspórolni.

A Jobbik képviselője elmondta, az így megtakarított pénzt, szociális kiadásokra kellene fordítani.