Üzenet Washingtonnak: Magyarország nyíltan az "Egy Kína" elv mellett, jöhet az Orbán-megállapodás

Üzenet Washingtonnak: Magyarország nyíltan az "Egy Kína" elv mellett, jöhet az Orbán-megállapodás

"Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez. A magyar külpolitika pedig továbbra is következetesen tartja magát az "egy Kína" elv alkalmazásához."

Ezt ma délelőtt fontosnak tartotta megosztani Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. 

A poszt alapvetően az Egyesült Államok és Kína közti konfliktusról szól, és ebben a viszonylatban áll ki Kína álláspontja mellett, miszerint nincs két Kína, csak egy (Tajvan pedig ennek a része). 

A Kína-pártiság nem az államtitkár ötlete, Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszédében világos utat jelölt ki (csak a "fajelmélet" miatt ezzel kevesen foglalkoztak). 

Orbán Viktor az előadásában több alkalommal is dicsérte a kínaiak gazdasági teljesítményét. Többek között leszögezte: "De a jövőt fürkészve se néz ki valami jól, amit látunk, mert a ritkaföldfémek, amik a modern technológiára építő ipar alapanyagát adják, eloszlása 1980-ban még úgy nézett ki, hogy az USA meg a Szovjetunió uralta ennek nagy részét, ma pedig a kínaiak ötször többet termelnek ki, mint az USA, és hatvanszor annyit, mint az oroszok. Ez azt jelenti, hogy a Nyugat elveszíti az anyagcsatát. Abból kell kiindulnunk, ha a világ helyzetét akarjuk, ha a nyugati ember helyzetét akarjuk megérteni a világban, hogy a világ energiahordozóinak és erőforrásainak nagy része a nyugati civilizáción kívül esik. Ezek a kőkemény tények".

Így nem meglepő az sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint

új megállapodást kell kötnie Magyarországnak a kínaiakkal.