Tavalyhoz képest kevesebbet tettek félre a magyarok, idén csak 600 milliárdot fektettek értékpapírba

Tavalyhoz képest kevesebbet tettek félre a magyarok, idén csak 600 milliárdot fektettek értékpapírba

Hiába juttatott vissza közel 1000 milliárdot a kormány a családoknak februárban (személyi jövedelemadó-visszatérítés, fegyverpénz és 13. havi nyugdíj), a pénzt nemzetgazdasági szinten az utolsó forintig elvihették a kiadások – írja a Napi.hu.

A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderült, hogy

a magyar háztartások értékpapírszámláin 606 milliárdnyi friss megtakarítás keletkezett a tavalyi 652 milliárddal szemben.

Arról is írnak, hogy az értékpapírszámlákon sincs egyelőre nyereség: a friss adatok szerint a háztartások az első fél évben csaknem 400 milliárd forintos veszteséget halmoztak fel, ezért a tőzsdék és az állampapírpiac esése okolható. A hatalmas infláció közepén az sem megnyugtató adat, hogy az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékos növekedés van a kisbefektetők értékpapírszámláin, ez június végén 16 139,4 milliárd forint volt.

A háztartásoknál lévő állampapírok állománya is stagnál.

Emellett júniusban csaknem 100 milliárd forintot vont ki a lakosság az állampapírpiacról, aminek köze lehet a hónapban aktuális kamatfordulóhoz. Az állampapírpiacról kivont megtakarításukat sokan befektetési alapokba teszik:

az MNB adatai szerint a háztartások több mint 130 milliárd forintért vásároltak befektetési jegyeket júniusban.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a lakosság kedvence eddig idén a tőzsde, és az OTP-részvényeket kedvelik a legjobban: banki részvényekbe hat hónap alatt 392 milliárd forintnyi friss tőke került. Pedig az OTP-nek sok nehézséggel kell szembenéznie: leánycégei érintettek az orosz–ukrán háborúban, a kormányzati különadók, tranzakciós illeték, a hitelezési moratórium és a kamatstop hosszabbítása is ide sorolható.

Az elemzők idénre 44 milliárd forint körüli nyereséget várnak az OTP-től, ami harmada a tavalyinak.