Az EP jóváhagyta az 5 milliárd eurós uniós hitelt Ukrajnának

zelenszkij, ukrajna, ukrán
Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (elöl) a himnuszt énekli, mialatt felvonják az ukrán lobogót az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjum városban, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében tett látogatásán.
Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön, sürgősségi eljárás keretében, 5 milliárd eurós makroszintű hitelt hagytak jóvá Ukrajna számára, az európai uniós hozzájárulás segíteni hivatott a kelet-európai országnak, hogy fedezze az ellene folyó háború okozta finanszírozási szükségleteit - közölte az uniós törvényhozó testület.

Az MTI szemléjében arról ír,

ez a második és egyben legnagyobb részlet egy 9 milliárd eurós uniós támogatási csomagból, amelyből egymilliárd eurót már folyósítottak.

Az Európai Bizottság rendkívül kedvező feltételekkel nyújtja a kölcsönt a kijevi kormánynak.

Ukrajna finanszírozási igényei az ellene indított orosz háború miatt rohamosan megnőttek, az infrastruktúrában keletkezett hatalmas károk mellett az ország elvesztette a nemzetközi pénzügyi piacokhoz való hozzáférését is.

Az Európai Parlament szerint az uniós hitel "hozzájárul Ukrajna államadósságának fenntarthatóságához és ahhoz, hogy végső soron képes legyen pénzügyi kötelezettségeinek visszafizetésére".

A támogatás egyik előfeltétele, hogy Ukrajna "tiszteletben tartsa a hatékony demokratikus mechanizmusokat".