Nagy a baj: a tragikus költségvetési helyzet miatt 675 milliárdnyi beruházást ütemez át a kormány

Nagy a baj: a tragikus költségvetési helyzet miatt 675 milliárdnyi beruházást ütemez át a kormány

Kiköltekezett az Orbán-kormány, nem csoda, hogy három miniszter is felbukkant a mai kormányinfón megmagyarázni az okokat. Migránskvóta, háborús költségvetés, optimista becslések, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektort érintő ötpontos intézkedéscsomag voltak a legfőbb témák.

Közel két hónapja volt legutoljára kormányinfó, azóta sok víz lefolyt a Dunán: a fideszes kegyelmi botrány nyomán lemondott Novák Katalin és Varga Judit is, exférje viszont nemhogy felbukkant, inkább berobbant a magyar politikai csatatérbe. A mindenki által jól ismert hangfelvétel, illetve a sorozatos kínos kormányzati magyarázkodások után Magyar Péter több százezres tömeget vitt az utcákra április 6-án, előtte egy szintén nagyszabású demonstrációt tartottak magyar youtuberek, tartalomgyártók a Hősök terén.

A magyar közélet tehát rendkívül turbulens időszakát éli. Ebben a helyzetben, jó nagy kihagyás után állt ismét az újságírók elé az időközben gerincműtéten átesett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki mellett a főpolgármesteri pozícióért ringbe szálló Szentkirályi Alexandra helyett Vitályos Eszter volt jelen kormányszóvivőként, illetve rajtuk kívül még Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter is tiszteletét tette.

Összeszedtük a mai kormányinfó legfontosabb bejelentéseit, mondatait.

Gulyás: Brüsszelben új fokozatba kapcsolt a háborúpárti vélemények megfogalmazása

Gulyás Gergely a kormányinfó elején elmondta, hogy a kormány kedden a világpolitikai és nemzetközi katonai helyzetet elemezte.

Úgy véli, veszélyes pillanatban vagyunk, a következő bő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy béke irányába mozdul-e a világ.

Brüsszelben új fokozatba kapcsolt a háborúpárti vélemények megfogalmazása, Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni, holott ez korábban vörös vonal volt - mondta.

Gulyás szerint éles és negatív fordulat állt be, létre akar hozni a NATO egy 100 milliárd dolláros alapot, ezzel akarják segíteni a fegyverszállításokat, illetve a katonai kiképzést.

Mint mondta,

a háborús időszak más gazdaságpolitikát igényel, mint a békeidőszak.

Kiderült, a jövő évi költségvetést csak november 5. után nyújtják be, mivel szerinte az, hogy háború vagy béke lesz, a november 5-i amerikai elnökválasztáson fog eldőlni.

Nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezett ki Orbán Viktor

Gulyás ismertette, hogy a biztonsági kihívásokra reagálva nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezett ki a miniszterelnök, Biró Marcellt, aki már részt is vett az előző kormányülésen. Biró feladata, hogy összehangolja a hadsereg, a kormány és más szervezetek munkáját.

A kancelláriaminiszter hozzátette, hogy Magyarország a NATO-n belül is azt az álláspontot fogja képviselni továbbra is, hogy ki akar maradni a háborúból, ha pedig a szövetségben ezzel ellenkező döntés születik, akkor mindent meg fognak tenni, hogy ebből ki tudjanak maradni.

Migrációs kvóta: csatlakozunk Donald Tuskhoz

Ugyanígy vannak elmondásuk szerint az Európai Parlamentben csütörtökön elfogadott uniós migrációs csomag kapcsán - azt sem támogatják, sőt azon lesznek, hogy abból ki tudjanak maradni.

A migrációs kvótáról Gulyás szerint egy elképesztően rossz tervezet született, és kitért arra is, hogy

csatlakoznak Donald Tuskhoz, aki közölte, Lengyelország ezt nem fogja végrehajtani.

A kitettség beismerése: Varga szerint a magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága

Varga Mihály a szót átvéve arról beszélt, hogy a magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága. Vagyis rengeteget importálunk és exportálunk, ugyanakkor keveset termelünk magunknak. Ez azzal jár együtt, hogy nagyon függünk az exporttól.

Varga szerint most azért áll rosszul a magyar gazdaság, mert az exportpartnereink is gyengélkednek.

Az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból, és a külpiacok is gyengék - magyarázta.

Optimista becslésekből nincs hiány: idénre 2,5 százalékos, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedést várnak

A pénzügyminiszter közlése szerint azzal számolnak, hogy ebben az évben a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára, ami 2,5 százalék körül lehet, ezzel az élmezőnybe kerülhet. A növekedés a második félévben gyorsulhat fel. Ez a növekedés segíteni fogja az államháztartás egyensúlyát is.

Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen megalapozott

– mondta a miniszter.

Nagy a baj: 675 milliárd forintnyi beruházás átütemezéséről döntött a kormány

A rezsivédelem és a megemelkedett kamatkiadások miatt nagyon magasak a kiadások. A költségvetés rossz helyzete miatt Varga Mihály bejelentette,

675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el a következő időszakra.

Ígérete szerint ezek nem maradnak el, csak át lesznek ütemezve. Azt nem árulta el, hogy pontosan mely beruházásokat halasztják el.

Ötpontos intézkedéscsomagról döntöttek az agrárium terén

Nagy István agrárminiszter szerint soha ekkora zöld ideológiai nyomás nem érte még az európai agráriumot, mint az elmúlt időszakban.

Nagy bejelentette: ötpontos intézkedéscsomagról döntött a kormány a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor segítéséért.

Mint az agrártárca felelőse ismertette:

🔴Azon mezőgazdasági termékekre, melyeket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelességet vezetnek be, akárhonnan is jöjjenek.

🔴Az államkincstár május végéig ki fogja fizetni a tavaly benyújtott támogatási kérelmeket a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelőknek. Ezért átcsoportosítják az erőforrásokat az államkincstáron belül.

🔴Az Agrár Széchenyi kártyával felvehető kedvezményes hitelek keretösszegét 45 milliárd forinttal egészítik ki 2026-ig.

🔴A mezőgazdasági termelők hektáronként 97 literig visszaigényelhetik az elhasznált gázolaj jövedéki adóját. Ennek mértékét pedig most 90 százalékra emelik.

🔴A miniszter azt is előrevetítette, 2027-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokra, de azt nem árulta el, ebből mennyi új forrás.

Vitályos: 108 milliárd forint EU-forrásból megvalósuló házfelújítási program indul

Az újonnan induló otthonfelújítási programmal kapcsolatban Vitályos Eszter ismertette, hogy

tavaly 8,5 milliárd köbméter gáz fogyott csak, az azt megelőző évben viszont 11 milliárd.

Ez részben az energiatakarékos megoldásoknak is köszönhető elmondása alapján.

Most a kormányszóvivő azt is kifejtette, hogy egy 108 milliárd forint keretösszegű új konstrukció jelenik meg uniós forrásból, amely az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt majd segítséget.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter (b-j) érkezik a Kormányinfóra 2024. április 11-én. MTI/Balogh Zoltán)