Brutális lakásdrágulás várható Budapesten, az albérletdíjak is emelkedni fognak

Brutális lakásdrágulás várható Budapesten, az albérletdíjak is emelkedni fognak

Szakértők az elkövetkező fél évben további lakásdrágulásra számítanak. Pedig már most is megfizethetetlenek a budapesti ingatlanok. Ráadásul a bérleti díjak is drágulni fognak.

Az éve eleji tranzakciószámokat látva egyre inkább úgy tűnik, hogy 2024 a lakáspiaci élénkülés éve lesz - írja a Portfolio. A magasabb kereslet viszont egyelőre mérsékelten jelent csak meg az árakban, de az év második fele ebben is változást hozhat - teszik hozzá.

A legtöbb fiatal már most is úgy gondolja, soha nem lesz esélye saját lakást venni. Most még drágábbak lesznek az ingatlanok.

A Portfolio felmérése szerint idén a tavalyinál akár 25-30 százalékkal több ingatlan-adásvételre lehet számítani. Márpedig törvényszerű, hogy a magasabb kereslet idővel az árakban is megjelenik.

Az előttünk álló egy évre még óvatosabbak az áremelkedésre vonatkozó becslések. A megkérdezett szakértők továbbra is úgy látják, hogy a felújított, korszerűbb lakások ára emelkedhet jobban, függetlenül attól, hogy az Budapest belvárosában, vagy a külvárosban található.

Várhatóan a rosszabb állapotú fővárosi lakások fel év múlva már 2 százalékkal lesznek drágábban. Egy év múlva pedig már 4-5 százalékos áremelkedés várható.

A jó állapotú lakások esetében ennél is nagyobb drágulásra számíthatunk:

Ezek ugyanis fél év alatt 4, egy év alatt pedig akár 8 százalékot is drágulhatnak.

Folytatódik a bérleti díjak folyamatos emelkedése

A portál által megkérdezett szakértők 80 százaléka számít drágulásra. Az emelkedésre számítók közel fele a jó állapotú lakásoknál éves szinten akár 10 százalék feletti áremelkedést is elképzelhetőnek tart.

A bérleti díjak hónapról hónapra kúsztak felfelé. A folyamat várhatóan az előttünk álló évben is folytatódni fog,

fél év múlva 5, egy év múlva 9 százalékkal lehetnek magasabban, mint ma.

(Címlapkép: MTI)