Nem vette át a Junior Prima díjat, mert nem politizálhatott beszédében

Vilmányi Benett
Vilmányi Benett a fiú szerepében Carly Wijs Mi és ők című drámájának próbáján a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban 2018. szeptember 25-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Kedden a színház-, film- és táncművészet kategóriában osztották ki a Junior Prima díjat és az azzal járó pénzjutalmat annak az öt, harminc év alatti művésznek, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A Telex idézi a Színház Online beszámolóját és ez alapján kiderült, hogy az öt díjazott közül, csak négyen vették át az elismerést. Vilmányi Benett azonban személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a díjat. A Telex megkereste a színészt, aki elmondta,

eredetileg nem tervezte visszautasítani a díjat, de annyira feldühítette, hogy az átadó előtt külön kérték, hogy ne politizáljon a beszédében, hogy végül mégis így tett.

Vilmányi elmondta, az utolsó pillanatban érkezett a díjátadóra, a szervezők egyből odamentek hozzá, és nyomatékosan megkérték, hogy ne politizáljon a beszédében. Előzetesen mindössze két mondattal készült, ami nem volt mentes a politikától, mert szerinte nehezen lehet politikamentesen fogalmazni, bármilyen művészetről legyen is szó. Mivel őt szólították elsőként a felszólítás és az átadó között eltelt tíz percben nem is volt ideje lehiggadni, így végül egy nagyon dühös hangvételű beszédet mondott.

Ebben többek közt arról beszélt, hogy a politika és a kultúra összetartozik, és bejelentette, lemond a díjról, dacára annak, hogy egyébként nagyon kevés pénzért dolgozik.

Nyilván lehetett volna ezt sokkal méltóságteljesebben is csinálni, a gesztust viszont nem bántam és a Junior Prima díjat sem fogom utólag átvenni

- közölte a Telex megkeresésére Vilmányi Benett.

Idén rajta kívül Barta Ágnes, a Nemzeti Színház, Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház, Hartai Petra, a Budaörsi Latinovits Színház és Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagjai érdemelte ki a díjat. A hattagú zsűrit Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Oberfrank Pál színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója alkották.