A kormánypárti szavazótábor közel fele egyetért a pedagógusokkal

pedagógustüntetés, pedagógusok,
Béli Balázs / Alfahír
Tizennégy százalékkal több Fidesz-szavazó támogatja a tanárok tiltakozását, mint alig egy hónappal korábban

– derült ki a Publicus Intézet friss kutatásából, amely a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív. A Népszava megbízásából készített felmérés szerint amíg október elején még a Fidesz-KDNP híveinek 33 százaléka értett egyet a pedagógusakciókkal, addig a hónap végén már 47 százalékuk volt ugyanezen a véleményen. Az ellenzéki voksolóknál már korábban is egyértelmű volt a helyzet ebben a kérdésben (96 százalékuk támogatta a tanárokat), a mostani számok szerint – 98 százalék –, viszont nagyjából nincs is olyan szimpatizánsuk, aki ne lenne pedagógus-párti.

A felnőtt népességen belül három százalékkal többen támogatják is a tanárok tiltakozását, mint október elején (69 százalék): az erre vonatkozó kérdésre a megkérdezettek 72 százaléka felelt egyértelmű igennel. A pedagógusok béremelésének kérdésében a politikai táborok között viszonylag nagy az egyetértés, az ellenzékiek 99 százaléka, a kormánypártiak 76 százaléka szerint szükség lenne arra, hogy a tanárok a jelenleginél magasabb fizetést kapjanak.

Arról viszont megoszlanak a vélemények ellenzéki és kormánypárti szavazók között, hogy mennyivel kellene emelni a pedagógusok bérét. 

Az ellenzéki szavazók 62 százaléka szerint 100 ezer forint fölötti összeggel kellene, hogy emelkedjenek a pedagógusbérek, míg a kormánypártiaknak csak 25 százaléka gondolja így. Ugyanolyan arányban (21-21 százalék) vannak az ellenzéki és a fideszes szavazók között, akik szerint a pedagógusoknak 50-100 ezer forintos béremelés járna. Az ellenzékiek 9 százaléka, a kormánypártiak 18 százaléka szerint 30-50 ezer forintos fizetésemelés is elég lenne, de a fideszesek körében vannak olyanok is (11 százaléknyian), akik szerint legfeljebb 30 ezer forintos béremeléssel is meg kellene elégedniük a pedagógusoknak.

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken ismét tüntetnek a diákok az oktatás helyzetének javítása érdekében.