Orbán Viktor plusz feladatköröket adott Lázár János és Nagy Márton minisztériumának

palkovics lászló, lázár jános,
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa nyilatkozik a sajtónak az első tram-train indulása előtt a hódmezővásárhelyi végállomáson
MTI/Rosta Tibor

Január elsejétől önálló tárcát kap a gazdaságfejlesztésért felelő Nagy Márton, az általa vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztérium ugyanis kiválik a Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetirodából. A 24.hu azt írja, a változtatásokról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek Orbán Viktor miniszterelnök.

Miután Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondott, és minisztériuma, a TIM is megszűnik, így az eddig tárca nélküli kormánytag Nagy Márton felügyelete alá kerül az iparpolitika is.

A Lantos Csaba nevével fémjelzett Energiaügyi Minisztérium december 1-jei létrehozása már korábban tudható volt (ehhez tartozik Paks 2 kivételével minden energiaügyi kérdés - a szerk.), de a kormányfő által jegyzett törvényjavaslat szerint átnevezik Lázár János minisztériumát.

Építési és Beruházási Minisztérium helyett a továbbiakban Építési és Közlekedési Minisztérium néven fut majd tovább, mivel a Lázár-féle tárcához kerül a közlekedésügy is Palkovics volt minisztériumától.

Az orosz-ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladatmegosztási struktúrában

- indokolta az Orbán Viktor által beterjesztett javaslat.