Orbán Viktor: „A 2023-as költségvetés újratervezése megkerülhetetlen”

Orbán Viktor: „A 2023-as költségvetés újratervezése megkerülhetetlen”

A miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt az EU-s források visszatartásáról, az újabb, sorrendben a 9. szankciós csomagról, a "brüsszeli" pénzek hiánya nyomán várható költségvetési módosításról, a kormány családpolitikájáról, de a kirúgott tanárokról, a bérükért demonstráló pedagógusok polgári engedetlenségéről egy szót sem szólt. 

Ami a családok védelmét és az ezzel összefüggő rezsiharcot illeti,

Orbán Viktor kénytelen volt beismerni, hogy az uniós pénzek visszatartása miatt még nincs meg a pénz a rezsicsökkentés folytatására.

A 2023-as költségvetés újratervezése megkerülhetetlen, ez most folyik. Ha a vállalkozók is jól teszik a dolgukat, a munkavállalók is jól dolgoznak, illetve a kormány is, akkor a magyar gazdaságot meg lehet védeni a recessziótól, és képesek leszünk megvédeni a családok rezsitámogatását. Ha ezt nem tudnánk megtenni, a családok felélnék a tartalékaikat, aztán tönkremennének. Ezért minden fillért a rezsivédelmi alapba kell tenni

- tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a Magyarországra érkező energia 2021-ben 7 milliárd euróba került. Ez 2022-ben 17 milliárd lett, 2023-ban még feljebb mehet, de lejjebb biztosan nem. A magas energiaárak miatt évente elveszítünk 10 milliárd eurót, azaz 4000 milliárd forintot.

Ezt oda tudnánk adni béremelésre, beruházásokra, mindenre, amire szükség van. Ezt a 4000 milliárd forintot kezelnie kell a költségvetésnek

- közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nem váltak be az uniós szankciók, mert az energiaárak kapcsán az orosz bevételek extra magasságban vannak, tehát folytatni tudják majd a háborút.

A szankciók legkomolyabb része december 5-én, hétfőn lép hatályba, de Magyarországnak sikerült azt elérnie, hogy hozhassunk be orosz olajat, ezért ellátási hiányra nem kell számítani. A probléma az ár, mert a szankciók árfelhajtó ereje alól mi sem tudjuk kivonni magunkat, ezért várjuk, hogy a kilencedik szankciós csomag életbe lépésének milyen hatása lesz az árakra

- közölte Orbán Viktor.

A helyreállítási tervvel kapcsolatban a miniszterelnök úgy vélte, léptünk egyet előre. Másfél év után elfogadta az Európai Bizottság a helyreállítási tervet, de ez a pénz közös hitelfelvételből származik, amely a koronavírus-járványból való gazdasági helyreállítást segítette volna, és lényege az lett volna, hogy gyorsan megérkezzen.

A kormányfő megismételte, ezeket a pénzeket szerinte politikai nézeteltérések miatt nem adták oda,

ehelyett a baloldalnak juttattak guruló dollárokat

- tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a kormány megtette, amit az EU kért, de Brüsszel mindig újabb feltételeket támaszt. 

Ők azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat és a szexuális propagandát az iskolába, és hogy támogassuk a háborút, azonban mi ezt nem tesszük meg

- ismételte meg a kormányfő a Fidesz kampányának egyik legtöbbször hangoztatott elemét, hozzátéve, hogy jelenleg az energia a fő probléma, de történelmi értelemben a migráció a legnagyobb kihívás.

Orbán Viktor kitért Ukrajna finanszírozásával kapcsolatos kérdésre is. A miniszterelnök elmondta, Ukrajna a háború miatt abba a helyzetbe került, hogy nem tudja saját magát működtetni.

Azonban a kérdés, hogy hogyan segítsük Ukrajnát. Az egyik, hogy az uniós tagállamok költségvetését használjuk fel, és egy közös hitelt veszünk fel - ezt a magyar kormány nem támogatja, mert ez közös adósságot hozna létre, amit még az unokáink is nyögni fogják. A másik lehetőség: ne keverjük össze az EU költségvetésének összegeit az Ukrajnának szánt összegekkel. A pénzt erre minden tagállamnak el kell különíteni. Ezt a magyar kormány már megtette, és egyben ezt a lehetőséget támogatja.