A háziorvosok adnak igazolást azoknak, akik kidőlnek az oltás miatt, de a szakszervezet 1+1 nap fizetett szabadságot javasol

A háziorvosok adnak igazolást azoknak, akik kidőlnek az oltás miatt, de a szakszervezet 1+1 nap fizetett szabadságot javasol

Szinte nincs olyan érintett, aki az oltás beadatása után, ne esett volna ki legalább egy napra, vagy rosszabb esetekben akár egy hétre a munkából. Már tavasszal, amikor megkezdődött a tömeges oltás, a szakmai és a munkavállalói érdekképviseletek is jelezték a kormány felé, hogy érdemes lenne legalább két nap szabadságot adni, de volt olyan ágazat, mint például a bankszektor és a MÁV-Volán-csoport, ahol, mint munkáltatók döntöttek az ilyenkor adható plusz szabadnapokról. A mostani oltási kampány során is sokan maradnak ki a munkából a beadott vakcina után, a kormány azonban - legalábbis eddig - nem javasolta a munkaadóknak, hogy ilyenkor fizetett szabadnapokkal segítsék a munkába állást.

Mi már tavasszal javasoltuk a kormánynak, hogy az oltás napját, plusz egy napot fizetett szabadságként számoljanak el a munkavállalók felé, de a kormány ezt visszadobta azzal, hogy erről a munkaadók döntsenek

- mondta kérdésünkre Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) leköszönő elnöke.

Kordás László is egyetért azzal, hogy az oltás, pontosabban a minél nagyobb átoltottság fontos a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ugyanakkor elhibázottnak tartja a kormány kampányát.

Megfelelő ösztönzőket kellene kitalálnia a kormánynak. Az biztos, hogy csak az oltás napjára adott egy szabadnap, vagy például a kereskedelemben egyes áruházláncoknál munkaidőben felvehető oltás kevés ösztönzőnek bizonyult. Ráadásul a legtöbb esetben a dolgozó másnap is levert, fáradt volt az oltás utóhatásától, s így végül a saját szabadságukból vonnak le. Egyébként a kormánynak lenne jogosítványa arra, hogy az oltás napjára, plusz egy nap szabadságot rendeljen el, s ez már szerintem hatékonyabb ösztönző is lehet az oltás felvételére

- tette hozzá Kordás László.

Az MSZSZ jelenlegi elnöke szerint a mostani oltások során is lehet majd számítani arra, hogy megint sokan kidőlnek néhány napra. Ezért azt tervezik, hogy ismét javasolják a kormánynak az oltás során az 1+1 fizetett szabadnapot.

Azonban egyáltalán nem ritka, hogy a mellékhatások miatt több napig, vagy akár egy hétig kénytelen otthon maradni a munkavállaló. A legtöbben ilyenkor a rendes évi szabadságukból vonatják le az oltás utáni lábadozást, de elvben a háziorvos is adhat igazolást.

Ilyenkor az emberség a legfontosabb, ezért természetes, hogy felvesszük táppénzre, vagy adunk igazolást a betegnek

- mondta az Alfahír kérdésére Bélteki Béla, háziorvos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón praktizáló Bélteki Béla elmondta, az oltások mintegy 20 százalékában tapasztalható, hogy van valamilyen panasza a betegnek. Arról viszont nem tud, hogy ne adtak volna ilyen esetben igazolást a munkavállalónak.

Tény, hogy időnként valóban nagyon megviseli a betegeket az oltás, de én is azt hangsúlyozom, hogy a vakcina beadása vetheti vissza a járványt

- hangsúlyozta Bélteki Béla háziorvos.

A gazdaság különféle ágazataiban mást jelent egy ilyen egy-két napos hiányzás. A legtöbb szektorban ez simán megoldható és a munkaadók is partnerek abban, hogy inkább maradjon otthon a dolgozó, de például a termelői, vagy a kereskedelmi ágazatban ez már jellegénél fogva is nehezebb. 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a kérdést nem lehet egységesen kezelni, mivel az emberek oltásra adott reakciója különböző. 

A kapcsolódó döntés, illetve a munkavállalók oltásra ösztönzésének módja a munkáltató hatáskörébe tartozik

- mondta megkeresésünkre Varga Péter, a BKIK PR és marketing igazgatója, aki jelezte, a kamara fontosnak tartja és ajánlja az oltás felvételét.

A kormány tavasszal még arról beszélt, hogy Magyarországon vették fel a legtöbben a koronavírus ellen kifejlesztett oltást, de a foci-eb után jelentős mértékben esett vissza az oltakozási kedv. Ennek eredményeképpen, most a harmadik hullám idején még sokan vannak, akik egyáltalán nem oltatták be magukat és persze még többen, akik a harmadik oltás veszik fel. Azonban, - ahogyan az elhangzott - hatékonyabb ösztönzőkre lenne szükség kormányzati és munkaadói oldalon egyaránt, hogy az emberek beoltassák magukat, mert úgy tűnik, a kormány sikerpropagandája már nem eléggé ösztönző.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}