Mi lesz ősszel? A várható benzinválság volt a csütörtöki kormányinfó fő témája

Mi lesz ősszel? A várható benzinválság volt a csütörtöki kormányinfó fő témája

Ukrajna megelégelte az Orbán-kormány oroszpártiságát, a magyar lakosságon csattanhat az ostor. A kormány migrációpolitikája miatt hazánkat bünteti az EU. Fontos európai politikusok bojkottjával zajlik a Magyarország soros elnöksége, A Fidesz szerint a jövőben lesz elég tanár.

A csütörtöki kormányülés legfontosabb témáiról a mai rendhagyó kormányinfón számoltak be pénteken. A fő témákat az Ukrajnán keresztüli olajszállítás, az EU-val folytatott bevándorlásügyi vita, a magyar, uniós elnökség aktualitásai, a családtámogatási rendszer változásai, valamint a felvételi ponthatárok adták. Szóba került még a párizsi olimpia.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatott azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna az Orbán-kormány oroszpárti külpolitikája miatt kilátásba helyezte a hazánkba történő olajszállítás leállítását. A kancelláriaminiszter azt ígérte, három napon belül tárgyalóasztalhoz ülnek szomszédainkkal.

Ukrajna a békepárti álláspont miatt zsarolja a kőolajszállítás leállításával Magyarországot és zsarolja Szlovákiát.

– fogalmazott a fideszes miniszter.

A kormány úgy látja, ez rendkívüli veszélyt jelent az ellátottság szempontjából. Gulyás kifejtette, hogy Ukrajna azt a két országot bünteti, „amelyek következetesen állnak ki az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett.” Hangsúlyozta: az orosz Lukoil, amely szankciós listán nem szerepel, döntésének következtében nem tud Magyarországra szállítani.

Gulyás rámutatott: szeptembertől azért kezdődhet olajellátási válság, mert a százhalombattai finomító csak orosz olajat tud finomítani. A magyar emberek szempontjából az a lényeg, hogy Magyarország orosz olaj nélkül nem tudja garantálni saját ellátásbiztonságát – vallotta be. Szerinte szankciós lépésével Ukrajna „fenyegeti a magyar családokat”.

Hogyha a helyzet nem oldódik meg, akkor üzemanyaghiány is lehet. Az kétségkívül igaz, hogy egyelőre pánikra semmi ok, mert a tartalékok szintje magas, a probléma nem azonnali, de szeptemberig megoldást kell találni.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter elmondta, hogy a kormány sürgősen konzultációt fog kezdeményezni az Európai Bizottságnál a ukrán lépéssel kapcsolatban. Kilátásba helyezte, hogy amennyiben a bizottsággal történő egyeztetés nem vezet eredményre, akkor a kormány fontolóra vesz egyéb válaszlépéseket is.

Azzal kapcsolatban, hogy 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az Európai Bizottság Magyarországnak a kormány migrációs politikája miatt, Gulyás Gergely elmondta, hogy ezt az ügyet Pintér Sándor, illetve Bóka János miniszterek kaptak tárgyalási mandátumot.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány tehát az Európai Bizottsággal szeretne megállapodni, de ha nem jutnak eredményre, akkor a Fidesz-kormány „nem tudja garantálni, hogy a déli határon keresztül migránsok ezrei, tízezrei és százezrei ne menjenek Ausztriába, illetve Németországba” – véli a miniszter. Az embercsempészek szabadon bocsátása nem került szóba.

Ezután Bóka János beszélt Magyarország európai uniós elnökségének aktualitásairól. A fideszes miniszter beszámolójából csak a pozitívumok derültek ki, arról nem ejtett szót, hogy jelentős európai politikusok bojkottálják a magyar elnökség eseményeit. Elmondta, hogy a soros elnökség nyári szünet előtti utolsó eseményre jövő hét hétfőn kerül sor. Az Országházban az Európai Parlamentek Európai Bizottságainak a képviselői vesznek részt egy nagyszabású eseményen.

Az informális versenyképességi tanácsülésen az Európai Unió versenyképességének az erősítését járták körül a résztvevők – számolt be Bóka János. Emellett a mesterséges intelligencia, illetve az elektromos járműgyártás támogatása az Európai Unióban szerepelt központi napirendi pontként. Az energiaügyi miniszterek informális tanácsülésének keretében pedig a 2030-ig szóló energiapolitikai keret megvalósításának a kihívásairól volt szó, ami a klímacélkitűzések szempontjából fontos

A vita mellett a határőrizeti és menekültügyi szervek információs rendszerekhez való hatékony hozzáféréséről, a szervezett bűnözés és az illegális migráció elleni küzdelemről is szó volt

– magyarázta a fideszes miniszter. A szervezett embercsempészetről nem beszélt.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a speciális adózási formákat választó adózókat családtámogatási konstrukciók változásairól beszélt. Ide tartoznak a katások, az átalányadózók, illetve a mezőgazdasági őstermelők. Számukra az államilag támogatott kölcsönök felvételekor, a hitelbírálatnál nehézséget jelenthet, hogy nem a teljes bevételük tekinthető jövedelemnek. Most lehetővé teszik, hogy a bevételük legalább 50 százalékát jövedelemként számítsák be.

A kormány úgy látja, növelték az egyetemek versenyképességét: szerintük egyre több fiatal tanul tovább.

Vitályos Eszter ennek az álláspontnak a bizonyítására számokat sorolt fel, melyeket a 2022-es rekordgyenge év számaihoz hasonlított. Külön kiemelte, hogy a legnépszerűbbek közé tartozik a közgazdasági, illetve a pedagógusképzés. Utóbbi azért is érdekes, mert jelenleg annyira kevés a tanár az iskolákban, hogy már katonákat küldenek az osztálytermekbe. Külön kiemelte a természettudományi tanárok képzését, hiszen azon a területen különösen égető a tanárhiány.

A kormányszóvivő szót ejtett a pénteken kezdődő párizsi olimpiáról, amin 180 magyar sportoló vesz részt. Megköszönte az eddigi munkát a felkészítést végző edzőknek és háttércsapatoknak, és sok sikert kívánt a versenyzőknek.

(Címlapkép: Vitályos Eszter kormányszóvivő beszél, mellette Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 26-án. MTI/Máthé Zoltán)