120 milliárd forintnyi cigányoknak szánt pénz tűnt el nyomtalanul! Javaslatokkal állt elő a Jobbik

Három konkrét javaslattal áll elő a Jobbik az Országos Roma Önkormányzat zűrös ügyei kapcsán - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

A politikus emlékeztetett: lassan egy nap sem telik el anélkül, hogy ne látnának napvilágot újabb botrányos ügyek az ORÖ-vel, Farkas Flóriánnal és érdekeltségi körével kapcsolatban.

A Jobbik ezért javasolja, hogy haladéktalanul kerüljön vissza állami tulajdonba az összes ORÖ számára használatba adott ingatlan, és további felhasználásukról az MNV Zrt. hozzon döntést.

A párt emellett kéri a NAV-ot, hogy amíg erre lehetőség van, az ORÖ összes tagjával, köztük a fővárosi és megyei szervezetek vezetőivel szemben azonnal indítsanak vagyonosodási vizsgálatot. Mindezt azért érzik szükségesnek, mert egyes számítások szerint a rendszerváltás óta több mint 120 milliárd forint célzott támogatáshoz jutottak a roma önkormányzatok és szervezetek különböző intézményeken és pályázatokon keresztül, ennek a tetemes összegnek viszont szinte semmi nyoma nincs. Mirkóczki úgy véli, egy vagyonosodási vizsgálat kimutathatná, hogy ezen pénzek egy része mely tisztségviselők vagyongyarapodását szolgálta.

A Jobbik harmadik javaslatával a kormányhoz és az érintett minisztériumokhoz fordul, felszólítva őket, hogy haladéktalanul fagyasszanak be minden pénzügyi támogatást az országos roma szervezetek tekintetében és állítsanak le minden pályázatot. Mirkóczi rámutatott: amíg nem lesz tiszta víz a pohárban, nem számoltatják el a felelősöket és nem áll fel egy jól átlátható és kontrollálható tiszta struktúra felelős, választott képviselőkkel és testületekkel, addig mindez ablakon kidobott pénz, ami bűnözők meggazdagodását segíti elő.

Mirkóczki elmondta: három javaslatuk megvalósítása lenne az első lépés ahhoz, hogy az országos cigánypolitika valamelyest megtisztuljon a korrupciótól, amit a közeljövőben további számos javaslattal próbálnak majd elérni.