1,3 milliárdért vett budai luxusvillát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem fukarkodik a pénzzel, ha luxusingatlanokra kell költeni. Most épp a fővárosi Svábhegyen vettek egy villát potom 1,3 milliárdért.

A lap azt is kiderítette, hogy a 2165 négyzetméteres villát egy offshore hátterű cégtől sikerült megvásárolni.

Az előző tulajdonos az a Wakefield Kft. volt, melyet egy a brit Virgin-szigetekre bejegyzett cég, a Hogarth Management Ltd. birtokol.  

Nem csak kastélyt vettek

A vásárlással kapcsolatban az mno.hu megkereste az MNB-t. Onnan azonban az alapítványhoz irányították őket, mondván, az függetlenül működik. A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány által küldött válaszlevélből kiderült: a Mátyás király úti kastélyt nettó 1,038 milliárd (bruttó 1,3 milliárd) forintért vették, és itt hozzák majd létre az alapítvány képzési és tudományos kutatási központját. Megemlítették: az épület korábban francia iskolának is otthont adott, vagyis most visszakerül a tudomány és az oktatás szolgálatába. Azt állították, az ingatlant a szakértő által becsült forgalmi érték alatt vásárolták.

Válaszlevelükből arra is fény derült: az alapítvány nemcsak itt, hanem a budai várnegyedben, az Úri utca 72. szám alatt is vett egy nagy értékű ingatlant. A lapnak adott tájékoztatásuk szerint az Úri utcai műemlék épületet nettó 795 millió (tehát nagyjából bruttó egymilliárd) forintért vették, és itt alakítják majd ki az alapítvány székházát.

160 milliárd forintot kaptak az alapítványok

Az MNB a hazai közgazdasági képzés előmozdítására öt Pallas Athéné alapítványt hozott létre, amelyekbe első körben mintegy 160 milliárdot helyezett. Ettől függetlenül 90 milliárd forint értékben ingatlanvásárlási és -felújítási programot is indítottak. Ebből 50 milliárdot vételre, 40 milliárdot pedig felújításra fordítanak.

A Jobbik szerint ez pénzpazarlás

A Jobbik a leghatározottabban tiltakozik a Magyar Nemzeti Bank "újabb közpénzszórása miatt". Volner János, a Jobbik alelnöke, frakcióvezető-helyettese keddi közleményében azt írta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a jegybank az adófizetők pénzén újabb luxuspalotákat vásároljon 1,7 milliárd forint értékben saját kényelme érdekében, de azt is, hogy profiljába nem illő tevékenységet, geopolitikai oktatást végezzen. 
 
"A Matolcsy György vezette MNB sokadjára lepi meg a magyar embereket őrült ötleteivel, közpénzszórásával, de úgy látszik a Fidesz és a kormány támogatja ezt a felelőtlen, milliárdokat elsíboló gazdálkodási gyakorlatot. Ráadásul a svábhegyi ingatlan megvásárlásával egy off-shore céget tömött ki a jegybank, ami a Jobbik szerint különösen aggasztó" - írta.
 
Volner János úgy fogalmazott, hogy mindezek mellett a Magyar Nemzeti Bank megpróbálja eltussolni a brókerbotrány felelőseinek nevét is – hiszen továbbra sem ismerjük, kik azok a politikusok, valamint volt és jelenlegi jegybanki tisztviselők -, akik az utolsó pillanatban menekítették ki pénzüket bennfentes információk alapján a Quaestorból. A Jobbik azonnali vizsgálatot követel a pazarló ingatlanvásárlások és a Quaestor-botrány kapcsán is. 

Fotó: mno.hu