190 millióért cseréltette volna le az Árpád-sávot és a Turult a Political Capital

A 190 milliós megbízás keretében a PC megújította volna az NBH vizuális arculatát is, amelyet az árpádsávos, turulos logó lecserélésével kezdték volna.

A napilap csütörtöki számában közölte részletes információkat az Alkotmányvédelmi Hivatal által a napokban nyilvánosságra hozott Political Capital tanulmányokból. A cikk szerint a Gyurcsány-kormány idején a PC a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) megtépázott imázsának javítására "ötletek kifogyhatatlan tárházával állt elő". A PC tanácsokkal látta el például Balajti Lászlót, aki az UD Zrt-ügyben belebukó Laborc Sándort váltotta az NBH - az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jogelődje - élén. A PC programadó sajtótájékoztató megtartását és nyilvános szerepléseket javasolt Balajtinak, ahol - ahogy ők fogalmaztak - "proaktívan, a társadalom felé nyitott NBH képét megjelenítve kellene fellépnie".

Kitértek arra is, hogy az elemző cég a romagyilkosságokkal összefüggésben nyilvánosságra került titkosszolgálati hibákat, illetve az UD-ügyet többek között egy NBH-ról készített rövidfilmmel feledtette volna. A film viszont végül nem készült el.

A PC megújította volna a vizuális arculatot is, amelyet az árpádsávos, turulos logó lecserélésével kezdték volna. A PC továbbá szerette volna elérni, hogy az NBH munkatársai rendszeresen publikáljanak a Népszabadságban, a HVG-ben, a Magyar Narancsban és a Figyelőben. Az NBH-imázsváltás egyik eszközének - a javaslatokat bemutató prezentációban - az "intenzívebb bulvárjelenlétet" is megjelölték. Egy szociális akció részeként "jótékonysági bál" megszervezését is elképzelhetőnek tartották, az ugyanis - úgy vélték - megjelenést biztosít a bulvársajtóban.

A tanácsadó cég azzal is javította volna az NBH társadalmi megítélését, hogy a hivatal munkatársai az ország nevesebb középiskoláiban történelemórákon ismertessék meg a diákokat a titkosszolgálat főbb funkcióival. Ezen a legendás magyar kémeket és szabotőröket is bemutatták volna a honfoglalást megelőző felderítést végrehajtó Tarcal vitéztől kezdve Zotmundon (Búvár Kund) át az első világháború magyar mesterkémeiig - emelte ki a PC dokumentumaiból a Magyar Idők.