Elemzők szerint történelmi választás lehet az idei, ha győz az ellenzék

Elemzők szerint történelmi választás lehet az idei, ha győz az ellenzék

"Ugyan minden választás nagyon jelentős, de az idei választás valóban kiemelkedő lehet" 

- mondta el az ATV megkeresésére Horn Gábor, aki szerint a kérdés az, hogy ez így megy tovább vagy pedig változás történik. Mint hozzáfűzte:

"Megunta-e a magyar társadalom kicsi többsége, kicsivel többsége Orbán világát vagy nem. Tehát szerintem ebben az értelemben egy izgalmas kihívás lesz a 2022-es választás".

Horn Gábor szerint ugyanakkor a nemzetközi politika változásai is kihatással lehetnek a Fidesz hatalmára, ideértve a nemrég befejeződött, új kormánykoalíciót eredményező német választást, illetve a francia választást, amelynek "nagyon jelentős kimenetele lehet".

"Én arra számítok, hogy mindenképpen egy ideig nagyon nyugtalan, nagyon turbulens, viharos, akár zavargásokat is magában foglaló időszak következhet Magyarország történetében, amennyiben Márki-Zay Péternek mégis sikerülne hatalomra jutnia"

- fogalmazott a riportban Nagy Attila Tibor. A politikai elemző úgy látja,

csak akkor lesz történelmi az év, ha az ellenzék sikerét hozza a választás.

Azonban szerinte kormányváltás esetén nem biztos a békés hatalomátadás.

Arra is emlékeztetett, hogy ha ezúttal is Orbán Viktor győz, akkor Tisza Kálmánt megelőzve a Fidesz első embere lenne Magyarország történelmének leghosszabb ideig folyamatosan hivatalban lévő kormányfője.