3 millió ember befogadására képes tábort tartanak fenn a szaúdiak - de csak a zarándokoknak

Szír menekülteket nem fogadnak be, de a mekkai zarándoklatra érkezők számára 100 ezer légkondicionált sátrat építettek 54 milliárd dollárért. 

Mina  Szaúd-Arábia nyugati részén helyezkedik el, mintegy 8 kilométerre Mekkától. Csendes kisváros - az év 360 napján. Ám a Hadzs, a muszlimok mekkai zarándoklatának idején hatalmas tömegek gyűlnek itt össze öt napra. Őket a település mellett felállított, több mint 100.000 sátorban helyezik el. A gigantikus táborban

mintegy 3 millió embert képesek elszállásolni. 

nem is akármilyen körülmények között. A sátrak 8x8 méteresek, 

teflonnal bevont üveggyapotból készülnek, amely rendkívül tűzálló. Mindegyik légkondicionált. 

A táborban számtalan konyha és fürdő helyiség van. A zarándokok csomagjait szín- és számkóddal látják el, nehogy elvesszenek. A hatalmas létesítményt azután hozták létre, hogy 1997-ben egy, a sátrak között kiütött tűzvész során közel 350 ember halt meg. 
 
Ha a tábort a hazájukból elűzött szírek rendelkezésére bocsátanák,

a menekültek 75%-át képesek lennének befogadni. 

Ha a 4 millió emberből 3 milliónak nem rettenetes körülmények között, megfelelő ivóvíz és élelem ellátás nélkül, télen sokszor fűtetlen sátrakban kellene vegetálnia, akkor minden bizonnyal Európába is sokkal kevesebben akarnának továbbmenni. 
 
Szaúd-Arábiában jelenleg mintegy félmillió szíriai állampolgár él - ám ők nem menekültek. Egyrészt jó részük feltehetőleg már a háború előtt is ott dolgozott, másrészt az ország nem írta alá a genfi menekültügyi egyezményt, így a valódi üldözötteknek sincsenek olyan jogai, mint egy menekültnek. 
 
A dúsgazdag öböl-menti államok azzal szoktak védekezni, hogy embereket ugyan nem fogadnak be, ám komoly összegekkel támogatják a jordániai, törökországi és libanoni menekült táborok fenntartását. Ez igaz is. Ám az azért erősen árnyalja a képet, hogy 

a minai luxustábor létesítése 204 milliárd rialba (54 milliárd dollárba) került, míg Törökországnak 50 millió dollárt adtak az ottani szír menekültek ellátására. 

Kuvait, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar 2013-ban összesen dobtak össze 700 millió dollárt erre a célra. 
 
Rijad legutóbbi nagylelkű felajánlása az volt, hogy ugyan továbbra sem fogadnak be egyetlen menekültet sem, de készek 200 mecsetet építeni azoknak, akik Németországban kötöttek ki. Ha emellé még odatesszük, hogy biztonságpolitikai körökben nagyjából evidenciának számít, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida Szaúd-Arábiából és Katarból kapja a legtöbb támogatást, akkor tényleg falhoz vágjuk a monitort.