A kormány nem tudja megmondani, feltétel lesz-e a büntetlen előélet a migránsmunkásoknak

A kormány nem tudja megmondani, feltétel lesz-e a büntetlen előélet a migránsmunkásoknak

A jobbikos Sas Zoltán azt szerette volna megtudni, nem tartja-e aggályosnak a Fidesz, hogy a Magyarországon dolgozni szándékozó és itt életvitelszerűen tartózkodó ázsiai vendégmunkások a büntetlen előéletre vonatkozó vizsgálat nélkül beléphetnek hazánkba.

A Jobbik-Konzervatívok szerint nem megoldás az, hogy a kormány a jobb élet reményében külföldre menekült honfitársain helyett a távol-keleti multik érdekeit kiszolgálva migránsmunkásokkal árasztja el hazánkat. A párt képviselői – köztük Sas Zoltán – fontos kérdéseket intéztek a Fidesz-kormány felelős minisztereihez, de rendre csak semmitmondó válaszokat kapnak.

Egyelőre úgy néz ki, nem túl komoly a migránsmunkások ellenőrzése, de a részletek még a kormány számára is homályosak.

Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke korábban arra volt kíváncsi, milyen átvilágítást végeznek a Magyarországra érkező vendégmunkásokon. A kormány válaszából úgy tűnik, szinte semmilyet.

Sas Zoltán most arra kérdezett rá Nagy Márton István, gazdaságfejlesztési miniszternél, hogy a migránsmunkások esetében mért nem feltétel a büntetlen előélet.

Miért nem szabják feltételül azt is, hogy büntetlen előéletű legyen a hazánkban dolgozni szándékozó munkavállaló? Amennyiben feltételül szabják, milyen módszerekkel tudják ellenőrizni a nyilatkozat valóságtartalmát? Nem tartják-e több szempontból is aggályosnak, hogy a jövőben a hazánkban dolgozni szándékozó és itt életvitelszerűen tartózkodó harmadik országból származó külföldiek ilyen ellenőrzés nélkül is beléphetnek az országba?

A miniszter helyett államtitkára, Fónagy János küldött egy írásbeli választ.

A fideszes államtitkár a szokásos mantrát hajtogatta, illetve beismerte, hogy a november 1-jén életbe lépő vendégmunkás-törvénynek még csak most fogják kidolgozni a részleteit.

Fónagy János garantálta, hogy migránsmunkásokat csak olyan esetben hoznak Magyarországra, ahol "hazai és európai uniós munkaerő nem áll rendelkezésre". Az államtitkár hangsúlyozta: "a Magyarországon foglalkoztatható EU-n kívüli vendégmunkások számát a magyar munkaerőpiac védelme érdekében kvóta fogja rögzíteni". Azt ugyanakkor elismerte, hogy a törvény végrehajtási rendeleteinek kidolgozása és véglegesítése még nem történt meg.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 14-én. Jobbról Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. MTI/Kovács Attila)