A kormány újabb adót vezet be bizonyos megtakarításokra a kamatadón felül

A kormány újabb adót vezet be bizonyos megtakarításokra a kamatadón felül

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter erre úgy reagált: „Nem az adóbevételek növelése a cél; kit érdekel, mennyit szedünk be?!”

A kormány a mostani 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a megtakarítási formák egy részére – derül ki a szerda éjjel kiadott Magyar Közlönyből. A Portfolio.hu azt írja, az új adót a július 1. után keletkező kamatokra és az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni.

Kivételt képeznek az ingatlanalapok befektetési jegyei, a részvények és az állampapírok, ezekre nem vonatkozik az új teher, ám a bankbetétekre, egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre már igen.

A vonatkozó kormányrendelet alapján a természetes személyeket szocho fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem után (beleértve az árfolyamnyereséget is), az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével.

A hitelintézeti betétek és fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, a lekötött betéteknél pedig a június 30. után lekötött betét kamatára érvényes a fizetési kötelezettség. Ugyanígy a nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára is vonatkozik. Továbbá a nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik. A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére ugyancsak vonatkozik.

Mindezen túl a 15 százalékos kamatadó is marad, ezt a szolgáltató vonja le, ezáltal a megtakarító számláján a nettó összeget írják jóvá a kamatból vagy árfolyamnyereségből.

Időközben Nagy Márton reagált a döntésre

„Nem az adóbevételek növelése a cél; kit érdekel, mennyit szedünk be?!”

– fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy mai sajtóbeszélgetésen. A tárcavezető a portál szerint kifejtette, a kormány döntése terelőlépés az állampapírok iránti kereslet növekedése érdekében. „A megtakarítási piac stimulációja a kormány célja” – jelezte a döntés mögött meghúzódó szándékkal összefüggésben.

Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)