A kormányhivatal engedélyével újraindulhat az akkumulátorfeldolgozó Bátonyterenyén

A kormányhivatal engedélyével újraindulhat az akkumulátorfeldolgozó Bátonyterenyén

Tavaly nyáron határozatlan időre felfüggesztették a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft. akkumulátorfeldolgozó üzemének működését a sorozatos visszásságok miatt. A gyár sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat. Most az illetékes kormányhivatal engedélyezte, hogy újranyisson az üzem.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal friss határozatával zöld lámpát adott a tavaly nyáron felfüggesztett SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei hulladékfeldolgozójának, így újra működhet - számolt be az Átlátszó.

Az oknyomozó portál a múlt héten, június 12-én kiadott dokumentumot ismertetve arról ír, hogy a kormányhivatal közleménye szerint

„szigorú hatósági kontroll alatt” engedi meg a tavaly nyáron határozatlan időre felfüggesztett üzem további működését.

Mint arról korábban lapunk beszámolt, a gyár sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat: Abasáron például elhelyeztek több mint 11 ezer hordónyi szabálytalanul megjelölt és tárolt veszélyes hulladékot. Bár ez tavaly augusztusban derült ki, az elszállítás csak a múlt héten kezdődött meg. Ráadásul amellett, hogy súlyosan veszélyeztették a dolgozókat, még az ellenőrök is rosszul lettek.

Ahogyan megírtuk, a határozatlan időre történő felfüggesztés mellett korábban összesen több mint 100 millió forintra is büntették az ázsiai céget az előírások megszegése miatt.

Az Átlátszó adatigénylése nyomán kiderült, hogy

az üzem helytelenül címkézte a hulladékot, volt olyan veszélyes anyag, amit nem jelöltek veszélyesnek, további a munkahelyi levegőben is veszélyes vegyületeket lehetett kimutatni.

A kormányhivatal friss közleményében azt írja:

„A cég a hulladék-feldolgozást a szerdai határozat értelmében újrakezdheti, miután a hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett az elmúlt 10 hónapban a jogsértő állapotot megszüntette, a szigorú előírásokat teljesítette, a szükséges engedélyeit megszerezte és az üzemben »túltárolt« hulladékot elszállította.”

A portál szerint

rendőrségi eljárások ugyanakkor továbbra is folynak a balesetek és a környezetveszélyeztetés miatt.

Az ügyekben a független Orosz István tett feljelentést, akit azóta Bátonyterenye polgármesterévé választottak. A testületben viszont továbbra is fideszes többség marad.

A bátonyterenyei feldolgozó üzem létesítése az érintett lakosság megkérdezése nélkül történt, környezet- és katasztrófavédelmi engedélyt pedig csak a működés megkezdése, illetve az ott történt balesetek után kapott - emlékeztet az Átlátszó.

Érdemes feleleveníteni, hogy a dél-koreai cég szigetszentmiklósi akkufeldolgozó üzemében pedig hónapok után derült ki, hogy két dolgozó is meghalt az ott keletkezett tűzben, súlyos égési sérüléseket szenvedve.

(Címlapkép: Az új ipari övezet területe az alapkőletételi ünnepség napján Bátonyterenyén 2022. március 29-én. MTI Komka Péter)