A Kossuth téren tüntetnek ma este a Fidesz tanárellenes státusztörvénye ellen

A Kossuth téren tüntetnek ma este a Fidesz tanárellenes státusztörvénye ellen

Orbán csak az erőből ért, és ha szembeszállnak vele, akkor erővel nyomja le az ellenállást. A ma tárgyalt bosszútörvény a válasza a pedagógusok másfél éves tiltakozására. Vajon sikerül ezzel szemben erőt felmutatnia a tanároknak és a diákoknak?

A 2022 eleje óta folyamatosan zajló pedagógustiltakozás nemhogy magasabb bért és jobb körülményeket nem hozott az oktatásban dolgozóknak, de jogaikat jelentősen megnyirbálnák az új fideszes törvénnyel. Az iskolákban ezután is potyogni fog a vakolat (néhol leszakad a plafon), elromlik a fűtés (ha telik egyáltalán gázra), és nemhogy több, de egyre kevesebb tanár van (főleg a természettudományos szakokon), de ha ez a törvény életbe lép, erről nem panaszkodhatnak nyilvánosan a pedagógusok. És ez csak egy a státusztörvénybe foglalt tanárellenes rendelkezések közül.

Június 16-án pénteken 17 órától tüntetést tartanak a tanárok, a diákok és ügyük támogatói a budapesti Kossuth téren.

A tüntetés apropója, hogy az Országgyűlés ezen a napon tartja, rendkívüli ülésen tárgyalja többek között a státusztörvényt is. A Fidesz-kormány biztosra meng: az ülés napjára mindenkit kitiltottak a parlament épületéből; a képviselők vendégeit, de még a turistákat is.

A tüntetés szervezői sem hiszik, hogy a parlamenti vita bármin változtatna:

Álegyeztetéseken játsszák a demokráciát, de semmi lényegi változtatás nem történt!

Már annyi mindent elvettek, és most még a személyi szabadságot is fenyegetik. Kiszolgáltatott helyzetet teremtenének a pedagógusoknak, átvezényelnék, a gyerekektől szándékosan elszakítanák szeretett tanáraikat.

Hozzátették:

több mint ötezer pedagógus mondana fel, ha a törvényt megszavazzák. Ez nem családvédelem, nem is hiba, hanem bűn.

(Címlapkép: Szomor Balázs/Alfahír)