A Kreml szóvivője szerint Moszkva számára már de facto háború kezdődött

A Kreml szóvivője szerint Moszkva számára már de facto háború kezdődött

Oroszország és Kína közben megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet sürgető ENSZ-határozatot.

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely "azonnali és tartós tűzszünetre" szólít fel a Gázai övezetben az Izrael és Hamász közötti harcokban a civilek védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében - írja az MTI.

A 15 tagú tanácsban 11 tagállam szavazott az amerikai javaslat mellett, három ország ellene, egy pedig tartózkodott.

Az izraeli-palesztin háborúról szóló szavazás előtt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyebenzja kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, ugyanakkor megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, valamint Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy szavai szerint "átpolitizált" okokból "félrevezetik a nemzetközi közösséget".

A Kreml szerint Moszkva számára már lényegében háború kezdődött

Az orosz-ukrán háborúban nagyban érintett Kreml elnöki szóvivője, Dmitrij Peszkov pénteken újságíróknak azt jelentette ki:

az ukrajnai "különleges hadművelet" jogi státusza nem változik, Oroszország számára azonban már de facto háború kezdődött.

Peszkov ezzel egy pénteken az Argumenti i Fakti című lapban megjelent nyilatkozatát pontosította, amelyben egy kérdésre úgy válaszolt, hogy Oroszország a nyugati országok beavatkozása miatt hadiállapotba került.

"Hadiállapotban vagyunk. Igen, ez különleges hadműveletnek indult, de amint ott megalakult ez a társaság, amint a kollektív Nyugat Ukrajna oldalán résztvevője lett ennek, számunkra ez már háborúvá vált" - fogalmazott Peszkov a lapnak nyilatkozva.

Utólag, pénteki telekonferenciáján a Kommerszant FM-nek a konfliktus hivatalos meghatározását firtató kérdésére felelve a Kreml szóvivője azt mondta: "Lényegében azt követően, hogy a kollektív Nyugat belépett ebbe az egészbe, ez háborúvá változott. De jure ez különleges hadművelet. De facto számunkra ez háborúvá vált, miután a kollektív Nyugat egyre inkább és közvetlenebbül emeli a konfliktusban való részvételének szintjét. Vagyis lényegi változások következtek be, de nem jogi értelemben" - magyarázta Vlagyimir Putyin szóvivője, aki hasonlóról már korábban is értekezett.

(Címlapkép: Orosz rakétatámadás helyszínén katasztrófa-elhárítók és helybeliek a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 22-én. A helyi hatóságok szerint több ember megsebesült. MTI/EPA/Katerina Klocsko)