A lengyel ellenzék megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról

A lengyel ellenzék megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról

A kormányalakítás első lépéseként még a lengyel államfőnek ki kell jelölnie az új miniszterelnök személyét.

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról - közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform (PO) elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel. (Ezen pártok együttesen több mandátumot szereztek a kormánypárthoz képest a választás során - a szerk.)

"Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben"

- fogalmazott Tusk, hozzátéve: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal.

A PO elnöke elmondta: a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét "a kormányalakítás nehéz feladatával". A megbízás végső soron az államfő döntésén múlik - fűzte hozzá Tusk.

Kosiniak-Kamysz bejelentette: a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják majd az államfőt, hogy a négy tömörülés "elegendő többséggel" rendelkezik a kormányfőjelölt támogatásához, a parlamenti alsó- és felsőház (szejm és szenátus) elnökének megválasztásához.

Azzal érvelve, hogy a szóban forgó tömb 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban, a PSL elnöke úgy ítélte meg: az államfő "késlekedés nélkül" megbízhatja a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával. Jelezte:

"a bizonytalanságot elkerülendő" kérni fogják Andrzej Dudától, hogy minél gyorsabban hívja össze a szejm alakuló ülését.

Gyors kormányalakítási megbízást sürgetett az ellenzék számára Szymon Holownia is. "Elnök úr, nincs szükség várakozásra" - jelentette ki.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden megerősítette: a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne a kormány összeállítására, amennyiben az államfő megbízná ezzel.

A választások nyomán a PiS 194 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban. A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított 30 napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi miniszterelnök, kabinetje pedig az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új kormányfő személyét. Andrzej Duda a választások előtt ugyanakkor jelezte:

az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

(Címlapkép: Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. MTI/AP/Petr David Josek)