Lengyel választások: a kormánypárt eddig magabiztosan vezet, de nincs meg a többsége

Lengyel választások: a kormánypárt eddig magabiztosan vezet, de nincs meg a többsége

A parlamenti választás hivatalos részeredményei szerint pillanatnyilag 40 százalékkal a Jog és Igazságosság pártja viszi a prímet, viszont még az ellenzék koalíciója is kormányt alakíthat.

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 40,05 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak pedig 26,38 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság (PKW) által hétfő délelőtt közreadott legfrissebb hivatalos részeredmények szerint - adta hírül az MTI. A PKW a szavazókörök 28,56 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat.

A lengyel kormánypárt és az ellenzéki Polgári Koalíció után a harmadik helyen a szavazatok 14,12 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll.

A jelenlegi adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,03 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,37 százalékon áll.

A mostani választás során az 1989-es rendszerváltás óta látott legnagyobb, 72,9 százalékos részvétel volt,.

Bár az exit pollok szerint nyerésre áll a Jarosław Kaczyński vezette konzervatív jobboldali PiS, de a pártnak nincs meg a szükséges többsége. A következő három ellenzéki párt között viszont elképzelhető koalíció, és a mandátumbecslések szerint meg is lenne a többségük. A legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció élén Donald Tusk. akár újra kormányra is kerülhet.

Még "nem egészen reprezentatív" eredményekről van szó, szükségszerűen előbb a kisebb szavazókörökből származó legkorábbi jegyzőkönyvek érkeznek a testülethez

- húzta alá Sylwester Marciniak, a PKW elnöke a sajtókonferencián.

Ugyanakkor a PKW sajtóértekezletén megerősítették, hogy a lengyelországi parlamenti választások végeredményének ismertetése keddre várható.

Nem mellékesen a választásokkal egy időben népszavazást is rendeztek az EU migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről.

(Címlapkép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke szavaz a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. MTI/AP/Petr David Josek)