A mini-Dubaj tervéről indítanak Karácsonyék újabb budapesti lakógyűlést

A mini-Dubaj tervéről indítanak Karácsonyék újabb budapesti lakógyűlést

A főváros következő konzultációján a rákosrendezői óriásberuházásról kéri ki a budapestiek véleményét áprilisban.

Kikéri a budapestiek véleményét a Rákosrendezőre tervezett beruházásról a fővárosi önkormányzat - jelentette be a főpolgármester csütörtökön.

A Parkváros vagy Rákosdubaj címmel meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta, áprilisban elindítják a „második lakógyűlést": az egy hónapig tartó online szavazáson minden 14 évnél idősebb, lakcímkártyával rendelkező budapesti elmondhatja véleményét a projektről.

Akárcsak egyébként a tavalyi fővárosi konzultáció során, melyen 136 ezer budapesti vett részt.

A Rákosrendezőre az egyesült arab emírségekbeli Eagle Hills ingatlanfejlesztő által tervezett beruházásról úgy vélekedett, hogy rendkívül rossz jogi konstrukcióról van szó, amely a közérdek helyett a befektetői érdekeket helyezi előtérbe.

Ugyanez a beruházó hasonló konstrukcióban Belgrádban valósított meg egy projektet, ami „az elfuserált urbanisztikai megoldások egyik iskolapéldájaként vonul be a történelembe"

- idézte fel a főpolgármester.

Mint ismert, Szijjártó Péter eközben már csütörtökön bejelentette a hírt, hogy az Orbán-kormány megállapodott az Egyesült Arab Emírségekkel, ötmilliárd euróból (kb. kétezer milliárd forint) épülhet fel a „mini-Dubaj” gigaprojekt Rákosrendezőnél. Ezt a külügyminiszter az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi miniszterével, Táni bin Ahmed al-Zejudival közösen tartott sajtóértekezletén adta a nyilvánosság tudtára.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond 2024. január 7-én. MTI/Lakatos Péter)