136 ezer budapesti töltötte ki Karácsony Gergely konzultációját

136 ezer budapesti töltötte ki Karácsony Gergely konzultációját

A főpolgármester sikernek tartja, hogy a szavazásra jogosultak 9 százaléka vett részt a Budapesti Lakógyűlésen.

Karácsony Gergely szerint siker, hogy a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka, 136 435 fővárosi lakos szavazott online a Budapesti Lakógyűlésen.

Az első online fővárosi konzultáció eredménye a főpolgármester értékelése szerint „egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra, rám is, másokra is”. Hétfői Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy ez a felmérés

„érdemben különbözik a kormány nemzeti konzultációjától, mert az az emberek megvezetése, ez pedig a budapestiek megkérdezése”.

Posztjában arra is kitért , hogy csak egy olyan nemzeti konzultáció volt, ami online zajlott, ezzel lehet összevetni a Budapesti Lakógyűlést. „Arányaiban az ott résztvevő mintegy 5 százaléknál majdnem kétszer nagyobb volt a részvétel az első Budapesti Lakógyűlésen” - számolt be Karácsony.

A részletes eredményeket és az ebből fakadó döntéseket várhatóan kedden teszik majd közzé.

A Budapesti Lakógyűlés egyik fő kérdése volt, hogy visszaengedjék-e az autósokat a nemrégiben felújított Lánchídra, vagy csak buszok, taxisok és biciklisek használhassák a Dunát átszelő hidat. Egy korábbi reprezentatív felmérés alapján utóbbi verziót a budapestiek 58 százaléka támogatná.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Városháza parkban 2023. május 25-én. MTI/Balogh Zoltán)