A purhab szigetelés legnagyobb előnyei (x)

A purhab szigetelés legnagyobb előnyei (x)

Manapság már szinte természetes, hogy szigetelést használunk lakásunkhoz, növelve így annak hőtartó tulajdonságait. Ám nem volt ez mindig így: sokáig nem voltak a piacon jó alternatívák hőszigetelésre. Miben változott meg mindez mára, és miért a purhab az egyik legjobb választás korunkban a szigetelésre?

Szigetelés régen és most

A hőszigetelésre régen korlátozott számú opció volt elérhető. Magyarországon például az 1970-es évek végéig nem volt jellemző egyáltalán a szigetelés, vastag falakkal és szalmával védekeztek a hideg ellen. Mára ez megváltozott: a purhab szigetelés, amely a Rapidszigetelés oldalán elérhető, ma az egyik leghatékonyabb szigetelőanyag. A purhab segítségével jelentősen csökkenthetjük az energiaveszteséget, így a fűtési és hűtési költségeinket is.

De miből is van a purhab?

A purhab két részből áll: poliizocianátból és poliolból. Ezek kapcsolódnak uretán kötéssel – innen a poliuretán hab név. A két anyag reakcióját, a poliaddíciót Otto Bayer kémikus és kutatócsapata fedezte fel közel 100 évvel ezelőtt. Így létrehoztak egy rendkívül sokoldalú anyagot, amely számos iparágban remekül használható. A rugalmasságát tekintve lehet a purhab kemény vagy rugalmas, a hőre való reakciója alapján pedig hőre lágyuló (termoplasztikus), vagy keményedő.

A purhab szigetelést a helyszínen állítják elő, a két komponenst folyékony állapotban szórják a fogadó felületre. Itt reagálnak egymással a komponensek és levegőt megkötve kemény habbá duzzadnak, így képezve egybefüggő szigetelő réteget.

A purhab szigetelés jelentősége és legkedvezőbb tulajdonságai

A purhabot számos területen hasznosítják, azonban a modern építészet ennek legnagyobb haszonélvezője. Hatalmas előnye, hogy rendkívül hatékony hő- és hangszigetelő, és megakadályozza a hőhidak kialakulását. Általa az épület belső hőmérsékletét könnyebben szabályozhatjuk.

Ezen kívül a purhab jelentős zajcsökkentő is, ami különösen előnyös zsúfolt városi környezetben. A hőszigetelés és hangszigetelés kombinációja növeli az épület kényelmét, és hozzájárul az energiamegtakarításhoz is.

Nem mehetünk el szó nélkül a purhab személyre szabhatósága mellett sem. Az úgynevezett zárt cellás purhab például eredményesen gátolja a víz behatolását és járható felületet biztosít, így ezt választva a beázástól sem kell tartanunk. Ha viszont egy vályogházat szeretnénk szigetelni, ahhoz a páraáteresztő, nyitott cellás purhabot célszerű használnunk, amellyel elkerülhetjük a lakóépület penészedését.

Könnyen szállítható, gyorsan kivitelezhető

Mivel a purhab szigetelés térfogata mindössze a töredéke a keveredés előtt, így egy furgonban akár több száz négyzetméternyi anyag is szállítható. Kifújva nagyon gyorsan felveszi végleges alakját, így akár naponta több száz négyzetméternyi haladás is elérhető vele. Így egy napon belül szigetelést, ezáltal hő- és hangvédelmet kaphat otthonunk.