A bevándorlás döntheti el a brit EU-tagság sorsát - Jönnek föl a szkeptikusok

Crosby a The Telegraph-ban közölt elemzése szerint az önálló menekültpolitika és határellenőrzés kérdése többet nyomhat a latba, mint azt eddig bárki gondolta volna.

A távozás mellett kampányoló, Nigel Farage-hoz és Arron Banks-hez köthető "Leave.eu" stábjának egy heti intenzív bevándorláskritikus aktivitása után a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a bennmaradás mellett döntők előnye immár csupán 5 százalékra apadt a kilépni szándékozókkal szemben.

A szakember szerint ez egyértelműen a migráció kritikájával áll összefüggésben.

Az eredmény igencsak zavarba hozhatja a másik euroszkeptikus tömörülést, a "Vote Leave"-et, akik eddig precízen kerülték a bevándorlás témáját, mivel szervezőik a szabad mozgás és a határok rugalmas kezelésének hívei. A mostani állás szerint az angol közvélemény egyre nagyobb hányada nem osztja a csoport megengedőbb nézeteit.

Amennyiben hinni lehet az adatoknak, Farage-ék taktikája tökéletesen működik, és bevált az a meglátásuk, miszerint a maradás kérdését a migráció fogja eldönteni.

Külön kapóra jött most nekik a vasárnap az angol partoknál kimentett 19 bevándorló esete, akiket a brit parti őrségnek kellett kimenekíteni a La Manche-csatornából, ennek kapcsán a UKIP elnöke maga reagált, még jobban felpörgetve az önállóbb és hatékonyabb határvédelem szükségességéről szóló diskurzust.

A Breitbart információi szerint a javuló statisztikák láthatóan az eddig mérsékeltebb hangot megütő, vagy a migráció kérdésétől eddig tartózkodó képviselőket is keményebb fogalmazásra sarkallják.

Cameron tanácsadója szerint a Farage-éknak legalább ilyen, ha nem intenzívebb módon kell majd kampányolnia a következő hetekben, ha át akarják hidalni a különbséget.

A kutatások szerint jelenleg a megkérdezettek 52 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlás kérdésében a Leave.eu-nak van igaza a maradáspártiakkal szemben.

[fb_pages_codes:immigration]

A terrorizmus témájában a Leave.eu élesen polarizálta a véleményeket: 35 százalék véli úgy, hogy az unióban maradás nagyobb veszélynek teszi ki az országot, míg szintén 35 százalék gondolja azt, hogy épp a távozás eredményezne nagyobb terrorkitettséget.

A gazdasággal és a munkahelyekkel kapcsolatos kérdéskörökben is sikerrel javított az euszkeptikus irányzat, bár itt még mindig 15 százalék körüli lemaradásban vannak a tagság mellett érvelőkkel szemben.