A Fidesz elégedett a Biszku-ítélettel

Nem elég, hogy a véres kezű kommunista belügyminiszter szépen okosba' megússza a börtönt - neki még külön el is kell mondania miért kell örülnünk ennek.

Gulyás Gergely úgy érezte, nem elég, hogy a véres kezű kommunista belügyminiszter szépen okosba' megússza a börtönt - neki még külön el is kell mondania,

miért kell örülnünk ennek.

A Fidesz alelnöke szerint azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy "a bíróság megállapította Biszku Béla bűnösségét".

Azért azt a kemény, de bölcs mértéktartással megfogalmazott kritikát megengedte magának, hogy "az ítélet egyes részleteit lehet vitatni", és az "ítélet túlzottan enyhe" de ennek megítélése "elsősorban nem a politika, hanem a jogtudomány feladata".

Szerinte nyilvánvaló, hogy az MSZMP 1956 utáni vezetői büntetőjogi értelemben is felelősek azokért a sortüzekért, amelyek 1956 őszén és telén történtek Magyarországon, ám azt

"mindenféleképpen értékelendőnek"

nevezte, hogy a bíróság egyértelműen és világosan kimondta: a MSZMP egyik, ma még életben lévő korábbi vezetője emberiesség elleni bűntettekben bűnpártolással részes.

Ugye, ön is bontja már a pezsgőt?


 

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke megjegyezte azt is, hogy az ítélet azt is mutatja, sikerrel járt az a hosszú időn át tartó fáradozás, amellyel a háborús és emberiesség ellen elkövetett bűntettek elévülhetetlenségét igyekeztek bizonyítani és a magyar joggyakorlatban is elismertetni.

A Fővárosi Törvényszék két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt első fokon csütörtökön. A bíróság a megismételt eljárásban ugyanakkor

felmentette a vádlottat

az 1956 decemberében a budapesti Nyugati téren, illetve a Salgótarjánban történt, összesen 49 halálos áldozatot követelő sortüzekkel összefüggésben a felbujtóként, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett vádja alól.