A Fidesz-kormány magányos harca, avagy kinek ment el az esze az országúton?

Ismerik azt a sofőrt, aki szembemegy a forgalommal, mégis másokat tart őrültnek?

Mivel annyi észszerűnek és logikusnak tűnő érvet leírt már az Alfahír, melyben így, vagy úgy, de alátámasztottuk, hogy a stratégiai szempontból kiemelkedően fontos közösségi földvagyon elkótyavetyélése mellett szóló összes érv hazugság, ezért most másképp fogalmazzuk meg a véleményünket.
Emlékeznek arra a sofőrre, aki bár szembe megy a forgalommal, de mégis a többieket hibáztatja, nevezi őrültnek?
 
Valahogy ez juthat az ember eszébe, amikor az Orbán-kormány állami földügyekért felelős két funkcionáriusát hallgatta az adóforintokból fenntartott állami hírtévé reggeli műsoraiban.
 
Mind Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter, mind pedig Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár (FM) úgy festette le a hétfői vitanapot a ma reggeli híradásokban (mondjuk az megint egy jó kérdés, hogy vajon az említett műsorokat mennyien látták, bár az "1 percben elmondom a világot" aktuális adásait egy-egy Bajnokok Ligája mérkőzésen is kénytelenek vagyunk elszenvedni, tekintettel arra, hogy az M4 sportcsatornára is bemerészkedik az agitprop.), hogy ott a Fidesz-kormány megvédte az ellenzéktől
(és az őket felbujtó, pénzelő külföldi spekulánsoktól, és magyar nagytőkésektől)
a termőföldet.
 
Az a forgalommal szemben haladót valószínűleg nem érdekli (esetünkben magasról tesz rá), hogy a parlamenti patkó teljes egésze ellenzi az állami földek árverését, az MSZP-től kezdve az LMP-n át
(egyébként az ökopárt az Alfahírnek leszögezte: az állami földek értékesítése történelmi bűn, ami végképp leszakíthatja és hűbéri sorba taszíthatja a vidéken élők tömegeit. A kormány mégis rohamtempóban akarja végrehajtani, mert fontosabb számára a magoszos csatlósaik éhségének csillapítása és a költségvetési lyukak kozmetikázása, mint a magyar vidék. Az LMP szerint most kell megtenni mindent a földrablás megakadályozása érdekében. A kormányt csak akkor lehet eltántorítani, ha közvetlenül szembesül azzal, hogy a földrablás végrehajtása esetén a népakarattal szemben cselekszik)
egészen a Jobbikig, mindenki. Sőt még a Fidesz-frakción belül működő Kisgazdapárt is kritikus a kormányhatározattal szemben.
 
Ez már csak gyanús lehet, de ha mégsem, akkor viszont egy keresztkérdéssel talán izgalmasabbá tehette volna a kedd reggelt az állami hírtévé aktuális kérdezője,

miképpen lehet úgy a spekulánsok oldalán állni, hogy közben a földeladás ellen tiltakozunk.

Ezt ugyanis némi ellentmondás feszíti.
 
 
De fogadjuk el a kormány álláspontját: a Fideszen kívül az Országgyűlés összes pártját megvették a külföldiek és/vagy spekulánsok és azzal bízták meg őket, hogy akadályozzák meg nemzetünk örökségének magánkézbe kerülését. De mi a helyzet civilszervezetekkel?
Mert sajnos az összes, a témában véleményt nyilvánító, a fenntartható fejlődés megvalósulásáért dolgozó szervezet, szintúgy ellenezte az állami földek értékesítését.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) például hat pontot javasolt a kormány számára (mások mellett az Alaptörvényben megfogalmazottakra hivatkozva), mivel véleményük szerint
egyedül a közösségi tulajdonlás és ellenőrzés biztosíthatja a megújuló képesség szerinti használatot, az egyes személyek egyenlő esélyét az erőforrásokhoz való hozzáféréshez, továbbá a használatból származó hasznok méltányos megosztását.
Ugyanakkor az MTVSZ, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a WWF Magyarországgal közösen képes volt még arra is emlékeztetni hazánk döntéshozóit, hogy az árverésekre szánt földterületek között Natura 2000 besorolású földrészleteket is találunk.
 
De az Orbán-kormány logikája szerint nemcsak a fentnevezett három szervezetet vették meg a külföldiek és/vagy spekulánsok, hanem magát a Greenpeace-t is. 
 
Ahogy arról beszámoltunk, a nemzetközi zöld szervezet a globális - így hazánkat is sújtó - élelmezési válság leküzdése végett az ökológiai gazdálkodások támogatását szorgalmazza (ezek majdnem olyanok, mint a Mészáros Lőrinc-féle monokultúrás nagybirtokok, csak épp mindenben különböznek azoktól), azonban a környezetvédő szervezet megnyilvánult a földeladások kapcsán is.
 
Lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásukban

elítélik a szándékosan siettetett, valós társadalmi egyeztetés nélkül megindított állami földeladás tervét.

A kormányzat érveivel szemben ugyanis a tervezett földeladás:

Tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét.

Natura 2000-es területeket is érint, ezért veszélyezteti a természetvédelmi területek állapotát.

Megfosztja a kis- és családi gazdálkodókat a földhöz jutás valódi esélyétől.

A társadalmi egyeztetés teljes hiányában zajlik, és az átláthatóság és a nyilvánosság védelme a tervezett földárveréseken sem lenne garantált.

A Greenpeace ezért azt követeli a kormánytól, hogy:
Vegye komolyan a saját terveit: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Terv - A Nemzeti Vidékstratégia (2014-2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját.
 
Garantálja a Natura 2000-es területek megfelelő természetvédelmi kezelése szempontjából legbiztonságosabb gazdálkodást.
 
Állítson le minden földeladással kapcsolatos előkészületet.
 
Biztosítsa a társadalmi részvételt a döntéshozatalban. Végzetes lehet a magyar vidék jövőjére, hogy egy ekkora horderejű döntést ilyen elhamarkodva, és az érintettek kizárásával akarnak meghozni.
Itt tartunk most, már csak az a kérdés, meddig megy szembe kormányunk az emberekkel.