A Fidesz lemondott a korrupt szocialista politikusok elszámoltatásáról

Kéz kezet mos, a korrupció az, ami összeköti a XX. század pártjait - fogalmazott Novák Előd.

A politikus arra a Napi Gazdaságban megjelent hírre reagált, amelyben arról írtak, hogy lezárult Simon Gábornak, az MSZP egykori elnökhelyettesének ügyében folytatott nyomozás. A lap úgy tudja: a nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy milyen forrásból származik Simon eltitkolt 240 millió forintja, a bécsi bankszámláján parkoltatott több mint 100 millió forintjával minden további nélkül rendelkezhet majd, illetve megeshet, hogy egy napot sem fog börtönben ülni.

A Jobbik szerint ez elfogadhatatlan, a Fidesz pedig csődött mondott az elszámoltatással. „Kéz kezet mos, a korrupció az, ami összeköti a XX. század pártjait” - fogalmazott Novák Előd.

A politikus úgy véli, hogy a Simon-ügy megelőzhető lett volna, ha a vagyonnyilatkozatok részévé teszik az esetleges más állampolgárságról való kötelező nyilatkozattételt (korábban már nyújtott be ilyen javaslatot a Jobbik, de lesöpörték az asztalról). Novák hozzátette: teljesen egyértelmű,

„ha valaki valamelyik afrikai banánköztársaság állampolgárságával rendelkezik, akkor takargatni valója, félnivalója van, és menekülő utat épített ki”.

A Jobbik rendszeres ciklusonkénti vagyonosodási vizsgálatot is szükségesnek tartana.

„Egy szigorú vagyongyarapodási vizsgálattal, egy államtitkár esetében – , mint amilyen Simon Gábor is volt - a mandátum megszűnését követően, talán még időben fény derülhetett volna arra, hogy komoly vagyonokat menekítettek ki”

- érvelt a Jobbik alelnöke.

Novák annak a véleményének is hangot adott, hogy a Simon-ügyben kiderült százmilliók csak a serpenyő kisebb részét képezik.

„Ide azok a pénzek kerülhettek, amiket vélhetően a multinacionális cégek adtak cseréba azokért a kormányzati döntésekért, amelyek jóval nagyobb károkat okoztak a nemzetgazdaságnak”

- mondta a politikus.

A Jobbik az állampolgárságról való kötelező nyilatkozattételen és a rendszeres vagyongyarapodási vizsgálaton túl, ezeknek az elmulasztását is komolyan szankcionálná, továbbá dupla büntetést alkalmazna a politikusbűnözőkre, és teljes vagyonelkobzással sújtaná őket.

Novák Előd szerint két plusz változtatáson is el kell gondolkodnia a kormányzatnak: a költségvetési csalás tényállásából törölni kell a korlátatlanul enyhíthető kitételt, illetve

„ideje lenne a stadionokból leszerelni a tenyérszkennereket, a bankokban pedig felszerelni”.

A Jobbik javaslata alapján, a kiugróan magas befizetéseknél biometrikus azonosítás volna szükséges, amivel elejét lehetne venni, hogy hamis útlevelekkel lehessen tisztázatlan eredetű vagyonokat elhelyezni.

Újságírói kérdésre Novák Előd elmondta: Simon Gábor mentelmi jogát sokkal sürgősebben fel kellett volna függeszteni, hogy ne maradjon idő bizonyítékok eltüntetésére, hamis tanúvallomások megszerzésére, akár a pénzek kimenekítésére. Megismételte a párt álláspontját: a mentelmi jogot el kell törölni. Novák szerint Simon esetében fel kellett volna deríteni, hogy államtitkárként, döntéshozóként milyen találkozókon vett rész a szocialista politikus az MSZP-kormány idején. Hangsúlyozta: a Jobbik egy adóbefizetési kötelezettséggel nem tudja beérni a Simon-ügy kapcsán, „a lopott pénzt visszafizetni kell, nem pedig személyi jövedelemadót fizetni utána”.