A Fidesz lenyomta a Birkózószövetséget

Mint arról az Alfahír is beszámolt, a szervezet elnökévé január végén Németh Szilárd fideszes politikust választották meg, leváltva az olimpiai bajnok Hegedűs Csabát.

Szilágyi György keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: pártja elutasítja azt a huszonöt éve tartó gyakorlatot, hogy politikai vezetők telepednek rá a különböző sportszövetségekre. Az elmúlt hatvan évben a politika folyamatosan saját céljaira használta fel a magyar sportot, ideje ennek már véget vetni - mondta a politikus. Felidézte, hogy a Jobbik már 2012-ben benyújtott egy javaslatot az Országgyűlésben, amely a sportszövetségek és klubok vezetéséből kizárta volna a polgármestereket, önkormányzati és parlamenti képviselőket. A tervezetet azonban a kormánytöbbség akkor leszavazta.

Emlékeztetett: az MBSZ-ben történt elnökválasztást megelőzően Németh Szilárd támogatói "kampánycsapatokban" járták a különböző helyi szövetségeket, és sorra vették rá őket, hogy az addigi vezetést leváltsák. A közgyűlésre végül sok településről nem is sportolók és szakemberek, hanem önkormányzati vezetők és polgármesterek jöttek, mert a helyi szövetség őket delegálta. Szilágyi szerint ez az eljárás sportnyelven szólva "szabályos ugyan, de messze túl van a fair play határain". A választás méltatlan körülményei miatt távozott a szövetség honlapjának sajtórerefense, Szekeres István is.

Hozzátette: ha a szövetség élére Hegedűs helyett egy másik elismert szakembert választottak volna meg "egy szavunk se lenne", hiszen az egy szakszövetség belső ügye volna. Ám Németh Szilárdnak mindössze annyi köze van a birkózáshoz, hogy 11 éves koráig birkózott, és nem több, mint fél éve vezeti a csepeli szövetséget.

Egy ilyen országos szervezet vezetése teljes embert kíván, ez nem egy mellékállás - szögezte le. Németh országgyűlési képviselő és rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos is, emellett erősen kétséges, hogy valóban el tudja majd látni új feladatát - tette hozzá. A fideszes politikus 2010-14 között Csepel polgármestereként működött, az internetadóról folyó vitában pedig kiderült, hogy a világhálóhoz is remekül ért.