A Fidesz már a Vajna2-n sugallja: nem baj, ha érvénytelen lesz a népszavazás

A kormánypártnak már csak az igen-nem arány a fontos.

Rogán szerint, bár a közeljövő szempontjából a népszavazáson feltett kérdésnél nincs fontosabb, nem baj, ha nem mennek el elegen szavazni:

"A jelenlegi kormány számára ha hárommillió a nem szavazatok száma, az ugyanúgy kötelező, mint ha több. Három-három és félmillió ember véleménye többet jelent, mint 199 parlamenti képviselőé."

Hozzátette: a jövőben akármilyen jogszabály, sőt még az alkotmány is módosítható lenne, de egy népszavazás eredményét nem lehet megváltoztatni.

Arra már nem hívta föl a figyelmet, hogy jogi kényszerítő erő nélkül a végeredményt figyelembe venni sem kötelező, de a matematikai párhuzama sem igazán stimmelt, hiszen ezzel a logikával az is éppúgy megállja a helyét, hogy hét millió nem, vagy érvénytelenül voksoló ember véleménye többet ér, mint három millió szavazóé...

Ha pedig már a mateknál tartunk, azt se felejtsük el, hogy egy azonnali, ingyenes alkotmánymódosítás helyett a kampányra sikerült több tízmilliárd adóforintot eltapsolni a haveri cégek felé.

Már most horror pénzekbe fáj a Brüsszelnek való üzengetés

Rogán Antal kedvenc szomszédja, Csetényi Csaba már több mint félmilliárdos közvetítői díjat vághatott zsebre a kvótakampányban - derül ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda Magyar Nemzet által ismertetett szerződéseiből. Az év eleji akciót és az „Üzenjünk Brüsszelnek!" kampányszakaszt közel 6 milliárdnyi adóforintunk bánja.

Felelősségkerülés és a presztízsveszteség minimalizálása

Az előremenekülés viszont egyáltalán nem példátlan, a közelmúltban nem egy kormánypárti képviselő eljátszotta már a téma kapcsán, a sort éppen maga Orbán Viktor nyitotta, amikor Vona Gábor kemény felkérdezésére - melyben jelezte, ha a kezdeményezés érvénytelen lesz, a miniszterelnöknek le kell mondania - előrukkolt a nem túl meggyőző válaszával:

Tudta? A Fidesz már az elbukott népszavazásra készül

Orbán Viktor mai napirend előtti felszólalásából megtudhattuk, hogy sikeres, feltörekvő ország vagyunk, amelynek pénzügyeit rendbe tették, a munkanélküliség csökken, a bérek nőnek, a családokat pedig soha nem látott mértékben támogatják. A szokásos kormányzati sikerbullshit-generátor termékeinél azonban egy lényegesen fontosabb dolog is elhangzott: Orbánék gyakorlatilag beárazták az októberi népszavazás bukását.

De a Fidesz-KDNP más vezető politikusai is szépen, lassan hátrálnak ki a siker lehetősége mögül és menekülnek az igen-nem arányok vélt szimbolikus fontosságának kényelmes paravánja mögé.

Itt egy rövid emlékeztető arról, kik azok, akik láthatóan nem hisznek a népszavazás eredményességében, illetve nem tudják megmondani, mi is következik majd utána:

Navracsics Tibor és a Fidesz-frakció színe-java

Navracsics: Önmagának a kérdésnek meg az eredménynek nem lesz jogi következménye

A hírportál erről a témáról nem a migránspárti erőtlen politikai erőket, illetve civil szervezetek képviselőit kérdezte meg, hanem többek között a kormánypárti országgyűlési képviselőket. A fideszesek azonban többnyire annyit mondtak, hogy korai erről beszélni, meg néhány kommunikációs panelmondatot és lózungot ismételgettek, ha egyáltalán.

Halász János

"A terroristák köztünk jártak"

Ezzel az üzenettel tartott sajtótájékoztatót szerdán a Keleti pályaudvar előtt Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a titkosszolgálati adatok szerint a migrációs hullámot kihasználva itt is megbújtak terroristák a bevándorlók között. A nagyobbik kormánypárt a rendészeti és a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki összehívását szorgalmazza.

Harrach Péter

Harrach: a részvétel mértékénél fontosabb a nemek száma

A kvótaellenes népszavazás érvénytelenségével számolnak a kormánypártok. A kormány hiába költött milliárdokat az adófizetők pénzéből a népszavazási kampányra, úgy tűnik, egyre inkább azzal számolnak, hogy a részvételi arány nem fogja elérni az érvényességi küszöböt. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Origónak adott interjúban már arról beszélt, hogy a részvétel mértékénél fontosabb a nemek száma.