"A Fidesznek döntenie kell: a gazdag migránsok pénze vagy az ország védelme a fontosabb?"

Vona Gábor leszögezte: a Jobbik meg akarja szüntetni a kötvénybizniszt.

A Jobbik elnöke napirend előtti felszólalásában felhívta a kormány figyelmét, hogy az érvénytelen népszavazáson a 98 százalék nemmel szavazó magyar ember a letelepedési kötvények révén történő letelepítésekre is nemet mondott.

Ismét leszögezte, hogy a legerősebb ellenzéki párt csak a letelepítésikötvény-biznisz felszámolása esetén szavazza meg november 8-án az alkotmánymódosítást.

"Se gazdag migráns, se gazdag terrorista ne jöjjön"

- hangsúlyozta Vona Gábor.

A pártelnök elmondta: amióta személyes megbeszélésen járt Orbán Viktornál, és ezt a feltételt támasztotta a miniszterelnöknek, azóta a teljes kormánypárti média rászállt, és változatosabbnál változatosabb hazugságokkal támadják.

A hazug lejáratókampány csúcsának a lakájmédia tegnapi kísérletét nevezte Vona, amikor is a kormányhoz közelálló médiumok rendbontásról számoltak be a Jobbik '56-os megemlékezése kapcsán, illetve már akkor arról cikkeztek, hogy kifütyülték az ő beszédét, amikor még színpadra sem lépett.

Újabb adalék Habonyék égéséhez: még el sem kezdődött Vona beszéde, a 888 szerint már ki is fütyülték

A rendezvény előtt nagyjából fél órával egy mintegy negyven főből álló roma csoport jelent meg a Corvin-közben sípokkal és kereplőkkel felszerelkezve. A megemlékezés kezdetekor azonban a rendőrök távozásra szólították fel őket, amit meg is tettek. Így a zajkeltő arzenál használatára nem is került sor.A Habony Művekhez tartozó 888.hu és a szintén kormányközeli Origót azonban ez nem gátolta meg abban, hogy "Vona kifütyüléséről", "lökdösődésről", "botrányról" írjanak.

Vona Gábor azt tanácsolta a fideszes képviselőknek:

ha már provokátorokat küldenek a Jobbik rendezvényére, legalább kommunikáljanak velük, valóban megtörtént-e a balhé, majd párhuzamot vont a tegnapi gyanús alakok és a Nemzeti Választási Irodához vezényelt kopaszok között.

A pártelnök kiemelte: a hazugságokkal szemben Orbán Viktort fütyülték ki és a Fidesz rendezvényén volt dulakodás, rendbontás, amiről majd az érintetteknek kell számot adniuk.

Vona arra is utalt, hogy a fideszes képviselők az elmúlt héten sok valótlansággal támadták a pártot.

Tuzson Bence szerint kufárkodnak a szavazatukkal, Kósa Lajos pedig egyszerűen lehazaárulózta őket, amire a Jobbik elnöke úgy válaszolt:

nem ők árulják a letelepedési kötvényeket és ezzel szó szerint a hazát.

A legmókásabbnak mégis Németh Szilárd vádjait nevezte, aki azt nyilatkozta, hogy az áprilisi Vona Gáborral még egyet tudott érteni, a mostanival már nem.

A legerősebb ellenzéki párt elnöke így felelt:

"Ön áprilisban sem értett velem egyet (...). De úgy tűnik, amit én áprilisban mondok, az önnek csak októberre esik le."

Majd kijelentette:

"A Jobbik meg akarja szüntetni a kötvénybizniszt, a Fidesznek pedig el kell döntenie, mi a fontosabb: a gazdag migránsok pénze, vagy az ország valódi megvédése; november 8-án erről szól majd a kérdés."

Hozzátette: szerinte az orbánizmus nemzeti színbe csomagolt lopás, hazudozás, amit a Jobbik 2018-ban, vagy egy előrehozott választáson akar leváltani.

Válaszában Dömötör Csaba államtitkár kétségbe vonta, hogy a Jobbik nemzeti párt lenne, és megerősítette: a Fidesz továbbra is úgy véli, hogy Vonáék - valaki, vagy valakik sugalmazására - árúba bocsájtották a szavazatukat.

Szerinte abból, hogy a pártelnök megtiltotta a frakciónak, hogy megszavazzák az alaptörvény módosítását, bizalmatlanság olvasható ki.