A glifozát utolér! A megengedett mennyiség 36-szorosát találták az EP-képviselő vizeletében

Minden mintában kimutatták a növényvédő-szert.

Mint ismert, a glifozát-háború már a végkifejletéhez közeledik, május 18-19-én eldől, hogy Brüsszel áldását adja-e a glifozát június végén lejáró engedélyének további meghosszabbítására. Az eredeti tervek még 15 évről szóltak, ezt sikerült az EP-nek 7-re csökkentenie, míg a felhasználás lehetőségét is szűkítették.

Erős ellenfél

A glifozát-tartalmú növényvédő-szerek elterjedése nagyban köszönhető a génkezelt növények elterjedésének, hiszen ezeket eleve úgy alakítják ki, hogy ellenállóak legyenek a szerrel szemben. Ennek megfelelően olyan nagy multinacionális agrokémiai vállalatok lobbiznak az engedély meghosszabbítása mellett, mint a Monsanto. Ezek a lobbisták nagy erőket képesek mozgósítani, szabad bejárással a brüsszeli és strasbourgi tárgyalótermekbe (vö.: szabadkereskedelmi egyezmények tárgyalásai).

Most viszont az is kiderült, hogy a glifozát az európai képviselőkben is kimutatható - s mivel nem feltételezhető, hogy a földeken gazdálkodtak, ezért az élelmiszer, az ivóvíz útján jutott be az ENSZ egészségügyi szervezete szerint valószínűleg rákkeltő anyag a szervezetükbe.

Ez abban az esetben nem meglepő, ha olyan korábbi vizsgálatokat idézünk föl, amelyek az európai polgárok több mint 90 százalékának a vizeletében kimutatták a glifozátot, de például 14 németországi sör, illetve a Nagy-Britanniában kapható péksütemények 60 százalékával is ez a helyzet.

Valós egészségügyi kockázat

Összehasonlításképp: az EU (amerikai nyomásra) még mindig nem kezdte meg a hormonkárosító szerek (EDC) kivonását az európai piacról. Az EDC anyagok miatti egészségügyi károk évi 157-270 milliárd eurót tesznek ki, ez az összeg az Unió GDP-jének 1-2 százalékát teszi ki.

A vizeletben lévő glifozát mennyiségére vonatkozóan nincs hivatalos határérték, ugyanakkor az ivóvíz esetében ez a szám 0,1 microgram/liter (μg/l). Ehhez képest egy belga képviselőben 3,57 μg/l szintet is kimutattak (ő lett a rekorder, 36-szor magasabb volt a vizeletében a glifozát, mint amennyit a bevihetne az ivóvízzel), de a legjobb állapotban lévő politikus sem lehet büszke az egészségügyi helyzetére, Csehország küldötte 0,17 μg/l-t produkált, azaz 1,7-szerese a megengedettnek.

A tesztek anonim módon zajlottak, azonban Jávor Benedek (PM/Zöldek) nyilvánosságra hozta az eredményeit (3,14 μg/l), a glifozát szintje 31-szeres az ivóvízben megengedett határértéknek. Ezzel Magyarország egy újabb kétes versenyben szerepel előkelő helyen, ugyanis az átlagot tekintve csak Litvánia előzte meg hazánkat (2,84 μg/l), de magasan verjük az EP-átlagot is (0,131 microgram/liter).

Csütörtökön bejelentette a német környezetvédelmi miniszter, hogy a tárcája nem támogatja a glifozát engedélyének meghosszabbítását, a legutóbbi magyar álláspont azonban az agrokémiai cégek érdeke mellett szólt.