A japán kormányfő beolvasott Obamának

Szuga Josihide elmondta, Obama és Abe telefonbeszélgetést folytatott egymással. Az egyeztetés során Szuga szerint a japán miniszterelnök "súlyos aggodalmának" adott hangot, és megjegyezte: "ha ez igaz, az megrendítheti bizalmas viszonyunkat". 
 
Obama bocsánatot kért a miniszterelnöktől. A kormányszóvivő szerint azt mondta, "végtelenül sajnálja, hogy ez az ügy hatalmas vitát gerjesztett a szigetországban".
 
 Egy korábbi, Joe Biden amerikai alelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Abe ugyancsak kifejezte az eset miatti nyugtalanságát.
 
A japán kabinet már augusztus elején jelezte, ha a lehallgatásról szóló vádak beigazolódnak, az "nagyon sajnálatos" lesz a két ország viszonyára nézve.  Korábban mind Franciaország, mind Németország esetében felmerült, hogy Washington lehallgatta néhány kormányzati tisztségviselőjét.
 
A WikiLeaks július 31-én tett közzé olyan dokumentumokat, amelyek szerint Washington magas rangú japán kormányzati tisztségviselőket, japán üzletembereket, valamint a japán jegybank elnökét is lehallgatta.
 
Japán és az Egyesült Államok régóta szövetséges országoknak számítanak, rendszeresen egyeztetnek védelmi kérdésekről. 
 
Szuga azt mondta, Abe és Obama gazdasági ügyekről is egyeztetett a szerdai telefonbeszélgetésben. A kormányszóvivő ezzel az utóbbi napokban a kínai pénzügyi piacon érzékelhető bizonytalanságra, és ennek a világpiacokra való átgyűrűzésére utalt.