A Jobbik nyomására távolíthatták el a borosgazda ellen döntő ügyészt

Leváltották Takács Győzőt, aki elutasította a borosgazda számára enyhébb büntetését kérő ügyészségi fellebbezést.

 
 
Mint ismert, V. Pál Gyula fagyállót kevert a borába, hogy megtudja, ki az, aki folyamatosan lopkod a készletéből. Arra számított, hogy a tolvaj majd kórházba kerül és lebukik, azonban belehalt a mérgezésbe. 
 
Az ügyészség az eljárás elején, életveszélyt okozó testi sértés elkövetésével vádolta a gazdát, aki a halálos adag háromszorosának megfelelő fagyállót kevert a borba.
 
A férfi első fokon hét év börtönbüntetést kapott, ám miután a jobbikos Szilágyi György sajtótájékoztatón bírálta az igazságszolgáltatást a felháborító ítélet miatt, az ügyészség engedett és kérte az enyhítést a vádlott javára a bíróságtól.
 
A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség egyik vezetője, Takács Győző viszont nem értett egyet a döntéssel, és visszavonta kollégái enyhítési kérelmét. Takács ugyanis úgy látta, hogy a borosgazda nem jogos védelemből kevert fagyállót a borába, hanem magánmegtorlásból, mivel tudta, hogy a tolvaj elviszi és megissza, az emberi élet kioltása vagy veszélyeztetése pedig nem szolgálja ezt a célt.
 
A Jobbik újra akcióba lépett, az országgyűlésben is szóvá tették az esetet, Staudt Gábor úgy fogalmazott, hogy az ügyészség hátat fordított a borosgazdának. A Jobbik képviselője a parlament hétfői ülésén Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett azonnali kérdést a következő címmel:
 
Miért fordított hátat az ügyészség a fagyállós borosgazdának, illetőleg név szerint melyik vezető ügyész felelőssége, hogy az ügyészség visszavonta az enyhítésért bejelentett fellebbezését, és hamut hintve a fejére sajnálkozik, hogy nem súlyosbítást kért?
 
Az Átlátszó értesülései szerint mindez odáig vezetett, hogy a fővárosi fellebbviteli főügyész-helyettest azonnal leváltották. A portál megkeresésére a Legfőbb Ügyészség annyit reagált, hogy
 
a törvény alapján a legfőbb ügyész jogosult visszavonni bármely vezető kinevezését indokolás nélkül, és ebben az esetben is erre került sor.