A józan ész, vagy a multik erősebbek a Fideszben?

Vajon megváltozhat-e civil nyomásgyakorlásra a Fidesz szándéka?

A héten kezdetét vette a CETA-val kapcsolatos parlamenti vita, amely kormány álláspontját hivatott megfogalmazni. Mint ismert, a kabinet a szabadkereskedelmi egyezmény elfogadás mellett érvel, de így tett az Országgyűlésben Németh Zsolt is, a Fidesz vezérszónoka. Kritikát kormányoldalról csak Bencsik János fogalmazott meg, igaz a képviselő már több alkalommal is felszólalt az egyezmény ellen, figyelmeztetve, hogy az felpuhítaná az Egyesült Államokénál szigorúbb európai egészségügyi, környezeti és munkajogi szabályozást.

Az mno.hu információ szerint azonban távolról sincs egyetértés a Fidesz-frakción belül a hazánk szuverenitását és mezőgazdaságát súlyosan veszélyeztető megállapodás kérdésében. A lap úgy tudja, a nézeteltérések miatt szűk munkacsoport alakult a CETA-val kapcsolatos döntés előkészítésére.

Több forrásból is úgy értesültek, hogy Kövér László házelnök osztja a CETA-val kapcsolatos félelmeket, és képviselőtársainak is küldött a kétségeket megfogalmazó anyagokból.

A kérdés csupán annyi, hogy vajon a józan ész, vagy a multik erősebbek a Fideszben?

(Ugyanakkor, mielőtt még pezsgőt bontanánk Kövér László kiállása okán, emlékezzünk arra, hogy a Házelnök ugyan felszólalt a nemzeti parkok földjeinek kisajátítása ellen is, azonban az erre vonatkozó törvényjavaslatot már simán megszavazta a parlamentben).

Eközben üzentek a kanadaiak

Több mint két évtizede létezik az észak-amerikai államok (Kanada, Egyesült Államok és Mexikó) közti szabadkereskedelmi egyezmény, a NAFTA.

Tekintse meg az infocracy.hu videóját a kanadaiak üzenetéről:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=8pbmKRrz5XM]

Ezt a TTIP-prototípust szintén óriási várakozások előzték meg, új munkahelyek százezreit és társadalmi jólétet ígértek. Ezzel szemben még az Egyesült Államok gazdasága is megszenvedte a ratifikálást, elképesztő adat, de 60 ezer gyár szűnt meg az országban a NAFTA életbelépése óta.

A munkahelyek az olcsó munkaerőforrás, Mexikó felé vették az útjukat, ahol a helyi mezőgazdaság letarolása után, a mexikói parasztságot fillérekért alkalmazzák az összeszerelő-üzemekben.

Ohhh, Kanada...

Kanadában az elmúlt 6 évben 350 ezer ipari állás szűnt meg. Az észak-amerikai országot 37 alkalommal perelték be vállalatok az offshore vitarendezési mechanizmuson keresztül, és 135 millió eurós kártérítést kellett ezek után kifizetnie a kanadai állampolgároknak. Ugyanakkor 1,75 milliárd eurónyi eljárás most is folyamatban van Kanada ellen.

A kanadai kormány és az Európai Bizottság október 27-én fogja aláírni a CETA-t.

Írja alá a petíciót ön is:

A politikusok felelőssége, hogy az emberek nem tudják, miről szólnak a tárgyalások

Kedden zajlott le a parlamenti vita az EU-Kanada közti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos kormányzati álláspontról. Az egyezmény szövegét már lezárták, már csak a ratifikációra vár a szerződés.A keddi vita során végérvényesen kiderült, az Orbán-kormány szerint a megállapodás jó, ezért azt a magyar kormánynak alá kell írnia.