A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat véleményét is kikérik a Jobbikot ért fenyegetés miatt

Múlt héten a Jobbik azonnali hatállyal kezdeményezte a Külügyi, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság együttes ülésének összehívását.

A lap emlékeztetett: likvidálással, kivégzéssel fenyegette meg írásban az ukrán szélsőséges Karpatszka Szics nevű kárpátaljai soviniszta fegyveres szervezet a Jobbikot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Szerintük ugyanis a magyar szervezetek Ukrajna területén működő aktivistái aláássák az ukrán állam tekintélyét.

A fenyegetésekre válaszul múlt héten, pénteken közleményt adott ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke és Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagja, a párt szóvivője.

"A magyar hatóságok védjék meg a kárpátaljai magyar állampolgárokat!" című iromány szerint a nemzeti pártnál megütközéssel hallották, hogy a szélsőségesen soviniszta Karpatszka Szics nevű irreguláris fegyveres szervezet megsemmisítéssel fenyegeti a Kárpátalján élő Jobbik- és HVIM-aktivistákat, továbbá minden magyar embert, hiszen bárkire bármikor ráfoghatnak alaptalan vádakat. Bár ezen nemzeti szervezetek határozottan kiálltak a kárpátaljai magyar–ruszin autonómiatörekvések mellett s felemelték szavukat a soviniszta kijevi bábkormány kisebbségellenes politikája és intézkedései ellen, de soha semmilyen törvénytelen eszközzel nem éltek" - szögezték le a jobbikosok.

"A Jobbik azonnali hatállyal kezdeményezi a Külügyi, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság együttes ülésének összehívását annak felderítése céljából, hogy a magyar kormány és az illetékes hazai hatóságok és diplomaták milyen lépéseket kívánnak foganatosítani a Kárpátalján élő magyar állampolgárok védelmében"

- jelezték, hozzátéve, hogy a Jobbik és a vele azonos nemzetpolitikai elveket valló HVIM nem hagyja, hogy ilyen agresszív fenyegetéssel letérítsék az útjáról.

"Továbbra is határozott célunk a magyarság biztonságának szavatolása, valamint szülőföldön boldogulásának segítése" - írták.