A KDNP nem adja fel: ha tehetnék, újra bezárnák vasárnap a boltokat

A kereszténydemokraták elnöke a Magyar Időknek adott interjújában beszélt a vasárnapi boltzárról. Mint mondta, a visszakozás egyik oka az elégtelen kormányzati kommunikáció volt, azaz nem építettek ki rendes kampányt annak érdekében, hogy meggyőzzék a társadalmat a zárva tartás értelméről.

Semjén Zsolt másik okként a gazdasági tárca támogatásának hiányát nevezte meg, mondván, Varga Mihály minisztériuma csak fél-, vagy inkább negyed szívvel állt be az ügy mögé. Semjén viszont úgy látja, egy kampánnyal be lehetett volna mutatni azt, hogy több lett a hétvégi családi aktivitás, sőt:

a vasárnapi munkabeszüntetést kiterjesztenék más ágazatokra is.

A KDNP elnöke abban lát lehetőséget, hogy a szakszervezetek is beállnak boltzár mögé, kiemelve a "pozitív tapasztalatokat", melyekkel meg lehetne győzni a lakosságot.

Azt mondta,

a probléma az, hogy a lakosság jelentős része szabadságkorlátozásként élte meg és nem sok szolidaritást mutatott a kereskedelmi dolgozókkal.

Semjén Zsolt az egyik kérdésre válaszolva elismerte, hogy a boltzárat azért vonták vissza, mert nem mertek megkockáztatni egy arról szóló népszavazást.

Azt mondta, mérlegelniük kellett, mivel ha a kvótareferendummal együtt szavaztak volna a boltzárról, és utóbbin vesztenek, akkor a kvótaügy is bukik. Ezt pedig nem merték bevállalni, bár maga Semjén megpróbálta volna, ha rajta múlik.