A KDNP újra nekimegy a vasárnapi boltzárnak

"Még idén a parlament elé terjeszti a kisebbik kormánypárt azt a törvényjavaslatot, amely a vasárnapi boltzár eltörlése után történt egyeztetéseink alapján készült. Harrach Péter pártelnök úgy tájékoztatott, a tervezet elemei még változhatnak, azonban biztos, hogy december végéig kezdeményezni fogják a kiskereskedelmi dolgozók érdekében, hogy a jövőben törvény biztosítson havonta két szabad vasárnapot, illetve azt, hogy vasárnaponként ne lehessen nyolc óránál többet dolgozni az áruházakban"

– közölte kormánypárti lappal Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

A kiskereskedelmi ágazatban tapasztalható munkaerőhiányra jellemző, hogy az alkalmazottaknak novemberben ki kell venniük a szabadságaikat, mert a létszámhiányos boltokban minden munkaerőre szükség van. Emiatt aláírásgyűjtést kezdeményezett a szakszervezet, mert úgy érzik, a vállalatok kihasználják, hogy jelenleg semmilyen piacszabályozó intézkedés nem védi a munkavállalókat.

Bubenkó Csaba a lappal közölte azt is: aláírásgyűjtésük arra is irányul, hogy a jövőben december 24-ét is nyilvánítsák a családok ünnepének, s így több százezer munkavállalónak ne kelljen a fogyasztást szolgálnia.

Mint ismert, az Orbán-kormány annak érdekében, hogy az MSZP összehozzon egy esetlegesen érvényes népszavazást, a kisebbik kormánypártra terelve a felelősséget, felfüggesztette a boltok vasárnapi nyitva tartásának tilalmát.