A kormány megvásárolja a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. száz százalékos tulajdonát megtestesítő törzsrészvény-csomagjának állami megvételére 2,1 milliárd forintot csoportosítanak át a Miniszterelnökséghez.

Nem áll le az FM, mindent megtesz Mezőhegyes értékesítéséért

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a bírósági döntésre reagálva azt írja: tiszteletben tartja a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának nem jogerős döntését, azonban nem ért vele egyet, ezért azt megtámadja.A minisztérium végre kívánja hajtani a Földet a gazdáknak programot és ahogy az országban mindenhol, úgy Mezőhegyes térségében is lehetővé kívánja tenni, hogy a termőföldek egy részét a helyben lakó magyar földművesek megvásárolhassák - írja a tárca a közleményben.

Az ügyletről - a tulajdonos eladási szándéka esetén - a nemzeti fejlesztési miniszternek és a Miniszterelnökséget vezető miniszternek együtt kell gondoskodnia, a részesedés megszerzésével kapcsolatos eljárás lefolytatásával és az adásvételi szerződés megkötésével a Miniszterelnökséget vezető minisztert bízta meg a kormány.

Az Országgyűlés az idén nyáron fogadott el törvényt arról, hogy Mezőhegyesen az állami ménes fejlesztésével, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeit is felhasználva, az állam mintagazdaságot hoz létre.

Ehhez is pofa kell: egy igazi fideszes földoligarchára bízták a mintagazdaságot

Lázár János azt javasolja Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a fideszes Farkas Sándort, Szentes országgyűlési képviselőjét, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság alelnökét bízza meg a mezőhegyesi ménesbirtok és mintagazdaság megalapításáért felelős kormánybiztosi feladattal. Végül is érthető a logika, hiszen ezzel egy olyan emberre bízzák a kérdést, aki maga is a milliárdos területalapú támogatásból tengeti az életét.