A kormány nem fogja figyelembe venni a zuglói népszavazás eredményét?

A Múzeumi Negyed ügye hosszú hónapok óta vita tárgyát képezi, portálunk is több alkalommal foglalkozott már a kérdéssel. Május elején megírtuk, hogy a Jobbik zuglói önkormányzati képviselője helyi népszavazást kezdeményezett a Városliget beépítéséről. Czeglédi János tervei szerint a kérdés így hangzana: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új nemzeti közgyűjteményi együttes (Múzeumi Negyed) a Városliget területén megvalósuljon?” A zuglói képviselő-testület a népszavazási kezdeményezést támogatta.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő ma az Országgyűlés elé vitte az ügyet. Emlékeztetett, már egymilliárd forintot költöttek a projektre, úgy, hogy az építkezés még meg sem kezdődött. „Ebből egyébként a teljes Városligetet rehabilitálni lehetett volna, ehelyett offshore cégeket fizetnek ki” - mondta Szávay. A politikus rámutatott arra is, hogy a fél tucat múzeumot és öt hatalmas kiszolgáló épületet magába foglaló terv, kiegészülve az infrastruktúrával, rendkívüli, jóvátehetetlen károkat fog okozni a természeti környezetnek.

A Czeglédi János által kezdeményezett zuglói népszavazásra utalva a képviselő azt a kérdést tette fel, hogy a kormány el fogja-e fogadni a referendum eredményét, amennyiben az számukra kedvezőtlenül alakul. Emlékezetes, hogy a közelmúltban lezajlott normafai népszavazás esetén Pokorni Zoltán fideszes hegyvidéki polgármester előre jelezte, hogy el fogja fogadni az eredményt. Szávay megkérdezte azt is, hogy ha a projektet végül lefújják, akkor mihez kezdenek azzal a közel 20 milliárd forinttal, amit a költségvetés erre az évre előirányoz rá, tervezik-e például a Várnegyed felújítására átcsoportosítani.

Törvény és rendelet

A kérdésre a kormány nevében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt. A kereszténydemokrata politikus aláhúzta, hogy a környezetvédelmi szempont mindvégig kiemelten van kezelve a projekt megvalósulása során. „A zöldfelület aránya törvényben rögzített módon nem lehet kevesebb, mint a 2013. december 31-ei állapot szerinti arány” - hangsúlyozta Rétvári, hozzátéve, hogy a Főváros rendelete is deklarálja a zöldterület védelmének szükségességét. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy helyi népszavazást csak a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyben lehet tartani, itt azonban törvényi és fővárosi rendeleti szabályozásról van szó.

Tehát?

A politikus ugyan nem mondta ki, de szavaiból arra lehet következtetni, hogy a normafai népszavazással ellentétben a zuglói népszavazás eredményét a kormány akkor sem fogja tiszteletben tartani, ha az megvalósul. Rétvári a projektre előirányzott 20 milliárd forinttal kapcsolatos kérdésre semmilyen választ nem adott.

J.SZ.