A közvilágításmutyi eredménye: sorozatos gázolások Dunaújvárosban

A helyi Castellum.do hírportál beszámolója szerint az egyik gyalogos súlyos sérülést szenvedett. A balesetek bekövetkezte szinte borítékolható volt: január végén három nap alatt történt három gázolás.

A balesetek során a zebrán szabályosan átkelő gyalogosokat ütötték el, melynek oka az elégtelen közvilágítás.

A közvilágítást tavaly nyáron uniós forrásokból korszerűsítették, új technológiára álltak át. Ami ugyan energiatakarékosabb, de sokkal szűkebb sávban világít, így sötétedés után alig látni valamit.

Pintér Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője, valamint Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője már decemberben feljelentést tett az ügyben, mert az uniós forrásból megvalósult rekonstrukció végeredményeként romlott a város közvilágítása, ráadásul úgy vélik, sántít a tendereztetési eljárás is. A feljelentők álláspontja szerint az önkormányzat hamis adatokkal operált, valamint elhallgatta egy korábbi vizsgálat eredményeit, továbbá egy, az önkormányzatnál dolgozó szakértő álláspontját is. A gyanú szerint "irányított tendereztetés" történt, vagyis a kiíró olyan feltételeket szabott, amelyeknek egyetlen cég tudott csak megfelelni. A nyertes vállalkozásnak tapasztalata sem volt ezen a területen, korábban egész mással foglalkoztak.

A dunaújvárosi képviselő-testület 2012-ben döntött arról, hogy uniós támogatásból lecserélik a belváros lámpáinak egy részét. 2014-ben fogadták el a pályázatot, amelynek keretében 1800 lámpatest cseréjét kezdték meg. A 2015 őszére befejezett program 255 millió forintba került, ebből 218 milliót állt az unió. A fideszes vezetésű önkormányzat közbeszerzési bizottsága a budapesti Rosettum Kft. pályázatát bírálta el kedvezően, és bízta meg a kivitelezéssel. Érdekes, hogy a cég csak a pályázat kírása előtt pár héttel vette fel tevékenységei körébe a villanyszerelést. Az azt megelőző öt évben pedig összesen fele annyi bevétele sem volt, mint amennyit a lámpatestek cseréjével keresett.

Az ügyészség elrendelte a nyomozást, a város közvilágítása azonban továbbra is elégtelen, ennek köszönhetőek a gázolások is.

A 444.hu által közzétett fotókon látható, hogy a gyalogosokat sötétedés után rendőrök kísérik át a zebrán.